Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, despre proiectul Legii pensiilor: Vârsta standard de pensionare nu se modifică DOCUMENT

Ministrul Muncii Lia-Olguţa Vasilescu susţine o declaraţie de presă în legătură cu proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

10 aug. 2018, 05:18
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, despre proiectul Legii pensiilor: Vârsta standard de pensionare nu se modifică DOCUMENT

Lia Olguţa Vasilescu precizează că vârsta standard de pensionare si stagiul minim nu se modifică.

„Vârsta standard de pensionare nu se modifică, nici stagiul minim, nici cel complet. Nicio pensie nu va scădea”, a declarat, vineri, Lia Olguţa Vasilescu.

O schimbare importantă care apare în noul proiect al Legii Pensiilor se referă la reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care îndeplinesc următoarele condiţii: femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut trei copii, până când aceştia au împlinit vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat joi seara în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor, care urmăreşte eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei, aşa cum se întâmplă în prezent, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Persoanele cu 8 ani peste stagiul complet de pensionare se pot pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard

„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, argumentează oficialii ministerului.

Pensionarii cu stagiul de cotizare sub 15 ani vor putea opta între pensie şi indemnizaţie socială

Potrivit acestora, proiectul de act normativ se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adică plată în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor; imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Legea Pensiilor: Soţul supravieţuitor poate primi un ajutor de 25% din pensia celui decedat, dacă au fost căsătoriţi peste 10 ani

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică proiectul noii legi a pensiilor. DOCUMENT