Ministrul Sănătăţii, în direct la România TV: Salariile medicilor vor înregistra creşteri semnificative

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost invitată, vineri seara, la România TV pentru a discuta despre creşterea salariilor cadrelor medicale. De asemenea, în cadrul emisiunii s-a vorbit şi despre numărul mare de cazuri de gripă şi de rujeolă.

09 feb. 2018, 16:35
Ministrul Sănătăţii, în direct la România TV: Salariile medicilor vor înregistra creşteri semnificative

„În acest an, salariile medicilor vor înregistra creşteri semnificative. Pot să spun că suntem un domeniu fericit. Salariile se vor majora începând cu 1 martie 2018. Sunt bani în buget pentru aceste majorări. Sunt convinsă că medicii nu vor mai pleca din ţară. Un medic rezident de anul I are în acest moment un salariu de bază net de 1.620 de lei. După majorări, ajunge la 4.152 de lei. La aceste salarii, se vor adăuga sporuri de condiţii de muncă, indemnizaţia de hrană şi orele de gardă„, a declarat ministrul Sănătăţii la România TV.

Ministrul Sănătăţii a explicat că un medic rezident în anul V va avea de la 1 martie un salariu de bază net de 5.755 de lei, faţă de 2.645 lei.  

„Sunt creşteri semnificative pentru toţi anii de rezidenţiat. Există certitudinea că aceste salarii vor deveni reale începând cu 1 martie 2018. Un medic specialist cu vechimea cea mai mare ar putea avea un salariu dublu, ţinând cont şi de toate sporurile. Un medic specialist gradaţia 5 are în acest moment 3.195 de lei, iar în  martie va avea 7.211 lei, a completat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că vineri s-a înregistrat al 17-lea deces din cauza gripei„Astăzi am înregistrat al 17-lea deces din cauza gripei. O pacientă de 78 de ani a decedat la Institutul ‘Marius Nasta’. Sezonul de gripă a demarat mai târziu. Din fericire, nu putem vorbi despre o epidemie de gripă. Există focare locale – Bucureşti, Iaşi, Constanţa, cu posibilitate de extindere şi cazuri izolate în diverse locuri”, a spus Pintea la România TV.

Ea a adăugat că măsurile de prevenţie sunt cele mai importante iar direcţiile de sănătate publică, spitalele trebuie să instituie măsurile necesare – carantină, interzicerea vizitelor, limitarea acestora.

„Dar cel mai simplu este să respectăm nişte reguli minime de igienă, spălatul mâinilor, de exemplu”, a subliniat ministrul.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că săptămâna aceasta s-au înregistrat 126 de cazuri noi de rujeolă şi că devine imperios necesar să se discute despre legea vaccinării.

„Ca noutate pot să vă spun că săptămâna aceasta am mai înregistrat 126 de cazuri noi de rujeolă, săptămâna trecută – 64 de cazuri noi. Deci devine imperios necesar să discutăm despre legea vaccinării obligatorie. Dar nu este vorba de obligaţia părintelui de a-l vaccina pe copil, sau, mă rog, vine autoritatea, îl ia de mână, îl duce şi îl vaccinează. Nici vorbă. Este despre obligativitatea părintelui de a-şi asuma acest lucru, adică de o declaraţie pe proprie răspundere că nu doreşte să îl vaccineze, de obligativitatea părintelui de a participa la cursuri de informare, despre asta vorbim în obligativitate. Eu sunt pentru asumare, părintele să îşi asume, îl oblig să îşi asume. Plăteşte amendă dacă nu participă la cursuri de informare”, a explicat Pintea, la România TV.

Ea a adăugat că va iniţia dezbateri largi pe tema aceasta, dar pe termen scurt „pentru că avem nevoie urgent de o lege a vaccinării”.

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a fost invitata Andreei Creţulescu la România TV. Ea a spus că prin ordonanţa de urgenţă adoptată joi vor fi înlăturate inechităţile apărute odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării unice.

„In ceea ce priveste salariazarea, de la 1 ianuarie salariul brut creste cu 25% pentru aproape toti angajatii. Sunt si unii carora le creste cu 28,5%, pentru a nu le fi diminuate transferurile. De asemenea, salariile medicilor cresc direct pe grila din 2022, in timp ce restul bugetarilor vor urca anual, inclusiv presedintele. Dar s-a facut un efort foarte mare, anvelopa salariala a crescut cu 900 de milioane de lei. Anul trecut au fost inregistrate cu 40% mai putine plecari din tara ale medicilor. Medicii au aflat ca vor avea salarii mari de anul acesta, au ales sa ramana in tara”, a spus Lia Olguta Vasilescu la România TV.

Sorina Pintea a fost managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare de la începutul anului 2017.

Pintea a mai fost la conducerea unităţii medicale în perioada 2013-2016, dar în urma alegerilor parlamentare aceasta a ajuns senator pe listele PSD.

La scurt timp, în februarie 2017, şi-a dat demisia din postura de senator pentru a se reîntoarce la conducerea spitalului judeţean din Baia Mare, vacantarea postului fiind aprobată de Senat cu 104 voturi „pentru”.

În 2009-2013, Pintea a fost manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare.

În 2011, fiul Sorinei Pintea, Ionuţ Pintea, a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri, după ce au făcut percheziţii la domiciliul acestuia. Surse judiciare spuneau atunci că anchetatorii au găsit în locuinţă mai multe pastile de ecstasy. Potrivit aceloraşi surse, Ionuţ Pintea a fost cercetat într-un alt caz de trafic de droguri, el fiind prins în flagrant, în 2010, în timp ce vindea pastile de ecstasy şi amfetamină, în Sibiu.

În acest dosar, Ionuţ Pintea a fost condamnat la închisoare cu suspendare.