Livia Stanciu, preşedinta ICCJ: Ar trebui modificată legea pentru a sancţiona atacurile la adresa justiţiei

Publicarea unui comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru apărarea imaginii unui magistrat nu este suficientă, consideră preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia Stanciu, transmite Agerpres.

09 iul. 2014, 11:32
Livia Stanciu, preşedinta ICCJ: Ar trebui modificată legea pentru a sancţiona atacurile la adresa justiţiei

Mai mult, preşedinta ICCJ este de părere că ar trebui modificată legea şi prevăzută o sancţiune administrativă în cazul atacurilor la adresa justiţiei.

‘Mie mi se pare că doar publicarea ulterioară a unui comunicat de presă în care CSM apără independenţa justiţiei sau apără reputaţia profesională sau imaginea judecătorului, procurorului vizat ori imaginea şi prestigiul justiţiei în ansamblu nu este suficient. Din punctul meu de vedere ar trebui modificată legea şi prevăzută o sancţiune administrativă, deci nu alt gen, pentru astfel de situaţii’, a declarat miercuri la CSM Livia Stanciu.

CSM a decis admiterea cererii de apărare a imaginii justiţiei în general, a reputaţiei profesionale şi a imaginii publice a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a cererii de apărare a imparţialităţii procurorilor DNA faţă de felul în care au fost preluate şi comentate afirmaţiile lui Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial.

De asemenea, CSM a mai decis sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la modul în care au fost preluate şi comentate afirmaţiile lui Bercea Mondial, în special la emisiunea ‘Sinteza Zilei’ de la Antena 3.

În urmă cu două săptămâni, Bercea Mondial a fost adus DNA pentru a fi audiat în dosarul în care fiul său l-a acuzat pe Mircea Băsescu de trafic de influenţă. Din duba care l-a adus de la penitenciar, Bercea Mondial le-a spus jurnaliştilor, prin geamul maşinii, că ar fi dat 2 milioane de euro pentru a fi scăpat de închisoare şi că în acest caz ar fi implicate preşedinta ÎCCJ, Livia Stanciu, şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.