Livia Stanciu: Se impune menţinerea MCV, pentru că sunt încă multe obiective nefinalizate

Preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, a declarat marţi că se impune menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pentru că sunt încă multe obiective nefinalizate, dar a precizat că este de acord cu afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis că tindem spre acest obiectiv.

06 ian. 2015, 16:02
Livia Stanciu: Se impune menţinerea MCV, pentru că sunt încă multe obiective nefinalizate

„Din punctul meu de vedere, încă se impune menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pentru că încă sunt multe obiective care nu sunt finalizate. Sigur că tindem, şi sub acest aspect sunt de acord cu ceea ce a spus preşedintele statului, că tindem pentru ridicarea acestui mecanism, dar el încă se impune a fi menţinut, pentru ca toate obiectivele sunt stabilite şi au fost stabilite de comun acord, pentru că eu îl socotesc în principal şi l-am socotit mecanism de cooperare şi subsidiar doar de verificare, iar reprezentanţii Comisiei Europene, cel puţin în ceea ce priveşte activitatea instanţelor, au demonstrat acest lucru, de aceea cred că se impune a fi menţinut„, a spus preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, la şedinţa plenului CSM, că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, iar România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că declară cu responsabilitate, în faţa membrilor CSM, faptul că „a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită şi să se constate că acele condiţionalităţi, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite”.

Cred că unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a spus Iohannis, precizând că, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, „toate instituţiile din justiţie, dar şi Parlamentul şi puterea executivă trebuie să îşi dea concursul pentru ca, atunci când actualul CSM şi actualul Parlament îşi termină mandatele, să poată bifa această reuşită”.

Potrivit şefului statului, „2015 este al optulea an în care România se află sub instrumentul instituit de Comisia Europeană, numit Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

„De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeană. MCV-ul a generat un exemplu de bune practici la multe din elementele cheie pe justiţie şi sunt convins că experienţa României va fi fructificată în viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeană. Au fost opt ani în care sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore în consolidarea statului de drept, sub această «umbrelă» instituţională. În ultimii ani însă, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate instituţiile din justiţie şi, de aceea, cred că este timpul pentru o schimbare”, a mai spus preşedintele Iohannis.