Liviu Dragnea a lăsat bucătăria şi a trecut de la cratiţă la afaceri cu energie. Cu cine s-a asociat fostul şef al Camerei Deputaţilor

Pe 23 noiembrie, a fost înființată o companie cu obiect principal de activitate producția de energie electrică, avându-și sediul social într-un birou din clădirea firmei imobiliare Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) SA, de pe Bulevardul Lacul Tei din Capitală, societate controlată de Romelectro. Printre asociații fondatori se numără Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD și al Camerei Deputaților.

13 feb. 2024, 11:29
Liviu Dragnea a lăsat bucătăria şi a trecut de la cratiţă la afaceri cu energie. Cu cine s-a asociat fostul şef al Camerei Deputaţilor

Dragnea deține 30% din capitalul social al noii firme de producție de energie, Energy Multi Sistems SRL. Administrator și totodată asociat, cu 10% din părțile sociale, este Dănuț Ungureanu, administratorul special al Romelectro, numit în funcție în februarie anul acesta. Ungureanu are calitatea de administrator și la alte societăți din grup, respectiv ISPE SA, Romelectro Investment Development și Electromontaj Carpați Sibiu, conform termene.ro.

Potrivit Profit.ro, 30% din Energy Multi Sistems SRL are și Sebastian Romulus Mihai, asociat și administrator unic al firmei de comerț angro cu materiale de construcții Baucem Trading Company SRL. Aceasta își are sediul social la aceeași adresă cu compania de distribuție și transport de materiale de construcții Multigrup Activ Distribution SRL, acționarul majoritar al Romelectro SA, care operează chiar sub brandul Baucem.

Al treilea asociat al lui Dragnea la Energy Multi Sistems SRL, tot cu 30% din capital, este societatea de construcții Dami Procons International SRL, controlată și condusă de Florin Lupu.

Lupu este și acționar majoritar (cu aproape 80%), precum și administrator, la firma Teranova Business&Consulting SRL, care este unul dintre administratorii Electromontaj Carpați Sibiu, ceilalți fiind Dănuț Ungureanu, administratorul special al Romelectro SA, și Sorin Stuparu.Teranova Business&Consulting SRL este administrator și la ISPE Proiectare și Consultanță SA.

Citeşte şi: Preţ carburanţi 13 februarie 2024. Marţi 13, tarifele la pompă s-au majorat semnificativ. Scăderi la GPL

În perioada 2016-2021, Dami Procons International SRL s-a aflat în insolvență, administrator special fiind Mirona Filipoiu, care în prezent este președinte și CEO al grupului Romelectro. În trecut, Mirona Filipoiu și administratorul special de acum al Romelectro SA, Dănuț Ungureanu, au deținut împreună (cu câte 50% din capital) o firmă de consultanță, Iacta Alea Est SRL, intrată în cele din urmă în faliment și radiată.

Administratorul judiciar al Romelectro este Euro Insol, la care unul dintre parteneri, totodată practician-coordonator, este Remus Borza, consilier economic onorific al președintelui liberal al Senatului, Nicolae Ciucă, și desemnat de curând secretar executiv al echipei de campanie a PNL pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.

Fiul lui Liviu Dragnea, Valentin Dragnea, este la rândul său implicat în 2 firme de producție de energie electrică. Una dintre ele, South Sun Energy SRL, deține aviz tehnic de racordare (ATR) de la Distribuție Energie Oltenia pentru proiectul unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 41 MW, cu amplasament în zona Turnu Măgurele. Firma este controlată integral de societatea agricolă Nutrelo Group SA, la care acționari sunt Dragnea Junior (80%) și Gabriel Putineanu. Valentin Dragnea mai deține direct, alături de soția sa, firma de producție de energie Stal Energy SRL, înființată în vara acestui an.

Citeşte şi: Salariul minim 2024. Cu ce bani rămân în mână 2 milioane de români după majorarea de la 1 iulie 2024