Liviu Dragnea cere eliberarea. Fostul lider al PSD este apărat de avocatul lui Adrian Năstase UPDATE

Liviu Dragnea, din nou în faţa judecătorilor! Fostul lider PSD reclamă că este deţinut ilegal şi cere eliberarea imediată, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti.

29 ian. 2020, 06:31
Liviu Dragnea cere eliberarea. Fostul lider al PSD este apărat de avocatul lui Adrian Năstase UPDATE

UPDATE: Avocaţii lui Liviu Dragnea au cerut, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, recuzarea judecătorului care soluţionează contestaţia la executare a pedepsei, formulată de fostul lider social-democrat. Cererea depusă de avocați a fost însă respinsă în urmă cu puțin timp.

UPDATE: Avocaţii lui Liviu Dragnea au cerut, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, recuzarea judecătorului care soluţionează contestaţia la executare a pedepsei, formulată de fostul lider social-democrat.

Apărătorii au susţinut că judecătorul ar fi semnat o cerere adresată de Forumul Judecătorilor din România către Consiliul Superior al Magistraturii de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de două categorii de afirmaţii făcute de Liviu Dragnea „într-o manifestaţie publică şi într-o emisiune politică”.

„Am văzut că aţi făcut o cerere de abţinere care s-a respins, dar noi facem cerere de recuzare. Este greu de conceput ca astăzi să consideraţi că opiniile sale sunt de actualitate şi că el crede că a fost condamnat ilegal. (…) Este vorba de opinia sa faţă de unele manifestări din justiţie. Cazul nostru vizează chiar cele criticate atunci de clientul nostru. (…) Acele afirmaţii vizau faptul că oamenii nevinovaţi trebuiau puşi în cătuşe şi că aceasta nu este justiţie”, a declarat avocatul Liviu Popescu.

Solicitarea fostului lider PSD urmează să fie soluţionată de un alt judecător de la Tribunalul Bucureşti, care va decide dacă repartizează contestaţia la un alt magistrat.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Conform rechizitoriului întocmit de DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman, a arătat DNA.

Potrivit procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea a fost scos miercuri din penitenciarul Rahova şi dus la Tribunalul Bucureşti unde un judecător va analiza o contestaţie aestuia la executarea pedepsepi definitive din dosarul angajărilor fictive de la DGASPC.

Pe lângă Flavia Teodosiu, Dragnea l-a angajat și pe fostul avocat al lui Adrian Năstase, Corneliu Popescu. Noul avocat a formulat o cerere de recuzare a judecătorului din acest dosar, argumentând faptul că judecătorul nu a formulat cerere de abținere. Avocații lui Dragnea solicită ca dosarul să fie judecat de un al magistrat. Popescu susține că cererea de reluare nu are aceeași articol procedural ca si cererea de abținere, astfel că trebuie sesizat un complet competent care să judece și cererea lor de recuzare.

Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Înalta Curte i-a respins recursul în casaţie 

Avocatul a spus că nu trebuie să existe niciun dubiu asupra judecătorului care judecă un dosar. Atâta vreme cât magistratul deja a simțit nevoia să se abțină el se teme de impartialitatea acestuia astfel că este necesară această cerere de recuzare.

Argumentul forte al avocatului este o cerere de abținere formulată de judecatoarea din acest caz, cea care a făcut un apel către forumul judecatărilor de apărare a independenței sistemului judiciar, asta ca urmare a două declarații făcute chiar de Liviu Dragnea, în perioada în care era lider PSD.

Avocatul popescu spune că a citit cererea de abținere ca judecătoarea a semnat o cerere adresatabde forumul judecătorilor din romania către cam de apărare a independenței sistemului judiciar fata de două categorii de afirmații făcute de Dragnea.

„E greu de conceput ca astazi sa considerati ca opiniile sale sunt de actualitate și ca el crede că a fost condamnat ilegal”, a mai spus avocatul.

Judecătorul a decis trimiterea acestei cereri către președintele Tribunalului București, cel care o va trimite, ulterior, către un complet competent pentru a judeca cererea de recuzare.