Liviu Dragnea intervine în scandalul ambasadei din Israel: „Iohannis să convoace CSAT”

Preşedintele PSD i-a luat apărarea premierului Viorica Dăncilă în disputa cu preşedintele Klaus Iohannis privind mutarea ambasadei României în Israel.

25 mart. 2019, 13:15
Liviu Dragnea intervine în scandalul ambasadei din Israel: „Iohannis să convoace CSAT”

„Eu am văzut analiza domnului Meleșcanu. Nu mi s-a părut când am primit-o că e o analiză care să indice o variantă. E o analiză bună, dar nu are finalitatea pe care mi-o doream și nu mă refer într-un sens sau altul. Subiectul mutării Ambasadei este un subiect care trebuie finalizat la nivelul decidenților.

Eu mi-am exprimat susținerea pentru mutare. Decizia nu este la mine, nici la președinte, nici la guvern sau Parlament. În timp cel mai scurt, trebuie luată o decizie. Doamna prim – ministru a exprimat la Washington punctul nostru de vedere. Trebuie luată o decizie în CSAT. Doar schimbul de replici nu ajută. O foarte mare problemă pe care noi o avem cu statul Israel este refuzul președintelui de a numi un ambasador, cât că a primit mai multe propuneri. Nu cred că s-a mai întâmplat în istoria României așa ceva. Din câte țin minte când s-a făcut analiza s-a stabilit să se facă un grup de lucru cu reprezentanți din toate instituțiile relevante. Si cu analiză primită și fără, președintele trebuie să genereze o discuție în CSAT”, a declarat Liviu Dragnea.

Acesta a continuat precizând că, Viorica Dăncilă a exprimat la întâlnirea de la Washington punctul de vedere al Guvernului, pe care l-a susţinut întotdeauna.

”Din punctul meu de vedere. Israelul are dreptul să hotărască unde să fie capitala, ca orice stat suveran, dar, repet, trebuie o discuţie în CSAT care trebuie începută, purtată şi finalizată. Doar schimburi de replici nu ajută. (…) În acelaşi timp, o foarte mare problemă pe care noi o avem cu statul Israel este generată de refuzul de doi ani de zile al preşedintelui Klaus Iohannis de a numi un ambasador, cu toate că a primit mai multe propuneri din partea Guvernului”, a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, reacţionează la decizia Regelui Abdullah al Iordaniei de anulare a vizitei în României, decizie motivată de declaraţiile premierului Dăncilă cu privire la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„România a avut întotdeauna o relaţie foarte bună cu statele arabe şi va avea în continuare. Nu am de unde să ştiu care sunt resorturile. Cert este că suntem într-o situaţie cu un subiect deschis pe masă, care trebuie închis. Nu trebuie să fim o ţară care să nu se ocupe de subiecte importate, doar să stăm la rând şi să vedem ce decid alţii”, a declarat Dragnea.