Liviu Dragnea: Klaus Iohannis este o pedeapsă pentru România

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat în primul interviu din acest an la România TV că preşedintele Klaus Iohannis este o pedeapsă pentru România. "Eu nu cred că Iohannis poate colabora cu cineva, Iohannis doar cere şi are dorinţe".

03 mart. 2019, 16:59
Liviu Dragnea: Klaus Iohannis este o pedeapsă pentru România

Preşedintele PSD explică cum ar putea opri blocajul preşedintelui Iohannis la adresa guvernului PSD-ALDE.

„În primul rând să nu cedăm. Să nu cedăm, să nu ne pierdem cu firea pentru că este evident.  Sunt evidente toate acţiunile lui Iohannis. Nu uitaţi că au fost trei luni de zile în care nu a numit doi miniştri, fără niciun fel de bază constituţională. Fără niciun fel de bază legală şi în dispreţ total faţă de regulile democraţiei. Acum a trimis bugetul la CCR. Cum poţi? Ce poţi să spui despre un astfel de om care prin aceste gest a făcut ca milioane de copii din România să nu beneficieze de dublarea alocaţiei de la 1 martie. Aduceţi-vă aminte cât ţipau în Parlament: venind cu un amendament care nu putea fi pus în practică. De asemenea, toate ieşirile, toate acţiunile, tot ce a făcut împotriva guvernului, împotriva parlamentului. Nu avem altă variantă decât să ne menţinem forţa şi unitatea să continuăm programul de guvernare, în Parlament să rezistăm la toate atacurile din exterior şi din exterior şi să scăpăm că în toamnă, în iarnă, în acest an România să scape de această pedeapsă. Iohannis este o pedeapsă pentru România”, spune Liviu Dragnea.

Iohannis nu poate colabora cu cinvea. Are doar dorinţe de la statul paralel

„Eu nu cred că Iohannis poate colabora cu cineva, Iohannis doar cere – 1,43 El nu negociază, nu colaborează, el doar are dorinţe. Are dorinţe de la statul paralel, de la guvern, de la Parlament, de la români în special, el doar cere. Nu face absolut nimic, nu cred că înţelege noţiunea cuvântului colaborare. Nu se poate vorbi de colaborare. Eu cred c-aţi uitat începând cu 2015 de când am fost ales preşedinte, 2016 am avut ieşiri publice, am discutat despre dorinţa mea şi a partidului de a colabora pentru România.  Indiferent că el a fost susţinut de alt partid politic, indiferent că şi-a dorit guvernul lui, am spus: haideţi să coalborăm pentru România. Nu se poate. Nu numai eu. Nimeni nu poate colabora cu Iohannis. El doar vrea să aibă slugi care să execute ordine”.

Iohannis a încercat să rupă coaliţia de guvernare

„Categoric a încercat să rupă coaliţia de guvernare. Nu am niciun fel de dubiu. Iohannis este, a fost, şi este în continuare implicat în toate acţiunile care au avut şi au ca scop să destabilizeze, să dezbine PSD şi bineînţeles coaliţia de guvernare. Degeaba neagă pentru că sunt prea mulţi oameni care au vorbit, care au spus şi spun în continuare, sunt prea multe dovezi în sensul ăsta”.

Cine mai poate avea încredere într-un procuror european pus eminamente politic

„Eu vă spun ceva. Până acum nu am discutat despre această procedură, despre candidaturi. Pentru mine nici nu mai are importanţă cine va fi desemnat procuror european. Ceea ce mi se pare foarte grav este această negociere cu foarte multă patimă, negociere politică în Parlamentul European pentru a desemna un procuror european. Cine mai poate avea încredere, indiferent cine va fi desemnat, într-un procuror european pus eminamente politic.  Asta este după părera mea cel mai mare rău care s- a făcut. Această procedură se duce într-o negociere politică şi un vot politic. Noi dacă introducem în lege să fie procurorii şefi din România votaţi de Parlament sunt convins că sunteţi convinşi că o să urle tot Bruxellesul. Asta nu este un model de urmat. Eu cred că, indiferent cine va fi ales procuror european va pleca cu un mare handicap de legitimitate şi de încredere. Nu ştiu ce trebuie să facă guvernul, dar nu cred că guvernul poate susţine acest tip de procedură. În rest, aşteptaţi să se termine procedura şi putem vorbi mai mult. Eu nu vreau să zică cineva că cineva a pierdut o şansă pentru că nu ştiu cine a făcut ceva în numele ei”.

Despre candidaţii la europarlamentare

„Discuţiile nu s-au finalizat, au început întâlniri între judeţele din fiecare regiune, Oltenia se întâlneşte marţi să discute. Eu am sperat că din fiecare regiune va veni câte o propunere, se pare că sunt regiuni în care fiecare judeţ vine cu o propunere. O să ne întâlnim cât de curând şi pe baza unui set de criterii importante să decidem împreună care este lista de europarlamentare. Compunerea listei e importantă pentru PSD pentru că nu vrau ca în PE din partea PSD să mai meargă cineva care după aia să plece din grupul socialist, care să uite că merge acolo să apere interesele României, care uită că trebuie să vorbească, să-şi apere ţara, şi să aibă curaj să spună lucrurile astea, care să ştie o limbă străină pe care s-o gestioneze în regulă şi care să ştie care sunt procedurile europene şi-n care partidul să aibă încredere. De asemenea, oameni care să poată să comunice în ţară şi în Europa despre ce se întâmplă în România şi oameni care să ştie cum pot face acolo pentru a aduce mai multe fonduri europene în România mai multe beneficii pentru ţara noastră, aşa fac toţi acolo. Niciun parlamentar european, care nu e român, nu-şi înjură propria ţară, aşa cum unii de la noi şi-au înjurat ţara şi au făcut acţiuni împotriva ţării lor.

Singurul nume pe care l-am dat azi a fost Claudiu Manda pentru că a fost aici în Oltenia. Sper să aibă şi susţinerea din regiune şi susţinerea colegilor, dar despre miniştri nu. Ştiu că-şi doresc mai mulţi, dar o să discutăm din punct de vedere executiv”.

Liviu Dragnea: PSD anunţă candidatul pentru prezidenţiale după alegerile europarlamentare

Candidat comun la alegerile prezidenţiale

„Am discutat şi joi cu Tăriceanu şi avem aceeaşi poziţie şi anume, după alegerile europarlamentare să anunţăm care este candidatul comun PSD-ALDE. Până la prezidenţiale mai este, deci sondajele înseamnă o fotografie de la un anumit moment. În România dinamica este foarte mare şi România e o ţară vie şi o ţară cu foarte multă implicare”.

Despre OUG 7

„Din ceea ce ştiu eu de la dna prim ministru este că vor adopta modificările aşa cum le-au convenit la întâlnirea de acum o săptămână cu CSM, cu asociaţia procurorilor din România, cu Uniunea naţională a judecătorilor, cu inspecţia judiciară, cu toţi ceilalţi care au fost prezenţi acolo şi în sensul ăla vor adopta modificări.

OUG 14 şi taxele din energie

„Au început discuţii cu actorii din domeniile respective, pe noi ne interesează să nu renunţăm şi nu vom renunţa la obiectivele noastre importante şi anume: în domeniul bancar românii să aibă acces la credite avantajoase, şi persoane fizice şi persoane juridice, iar în domeniul energiei să nu stăm neputincioşi să vedem cum preţurile la energie explodează. Cu aşa ceva nu putem fi de acord indiferent de presiuni”.