Liviu Dragnea, reacţie la declaraţiile lui Hans Klemm: Voi scoate din lege definiţia defăimării sociale

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a reacționat, luni, după poziția ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, pe marginea Legii Defăimării. Şeful PSD a precizat că este "total de acord" cu declaraţiile diplomatului american.

15 feb. 2016, 12:19
Liviu Dragnea, reacţie la declaraţiile lui Hans Klemm: Voi scoate din lege definiţia defăimării sociale

Întrebat de jurnalişti dacă va rămâne în lege trimiterea la Ordonanţa 137/2000, cea care prevede amenzi maxime de 100.000 de lei pentru discriminare, liderul PSD a spus că legea nu va mai conţine niciun fel de amenzi.

„Am văzut şi reactia ambasadorului SUA. Sunt total de acord cu afirmaţiile dumnealui. Şi eu şi PSD susţinem libertatea de exprimare, am anunţat de aseară, public, că mai ales după noile amendamente pe care le voi depune azi, legea nu va mai putea fi înţeleasă greşit. Scopul principal, la care nu renunţ, este aceea de a promova toleranţa şi demnitatea umană prin sistemul educaţional şi prin administraţie. Nu e o lege coercitivă. Azi voi scoate din lege şi definiţia defăimării sociale. Deja au fost scoase amenzile, iar azi vom elimina articolul pentru ca nicio virgulă să nu poată fi folosită de cei care au manipulat pentru a deturna atenţia de la scopul legii. România e o ţară care are nevoie de toleranţă”, a spus şeful PSD.

Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că definiţia defăimării sociale „nu va fi înlocuită cu nimic”. Şeful PSD a precizat că, de fapt, este vorba despre definirea „toleranței umane”. El a reafirmat că atât copiii, cât și funcționarii publici „trebuie educați” în ceea ce privește toleranța umană.

„În continuare se poate înjura la televizor, se poate înjura pe Facebook, se poate înjura pe orice sistem de comunicare. Ideea de a promova toleranța prin educație este o idee pe care o susțin și pe care vreau să o promovez în continuare. Nu afectez prin nicio acțiune de-a mea libertatea de exprimare. (…) Prin amendamentele adoptate săptămâna trecută de Comisia juridică (a Camerei Deputaților — n.r.) amenzile au fost scoase. O să scoatem complet articolul pentru a nu mai exista confuzii. (…) Nu e vorba de un semn de întrebare, eu am afirmat foarte clar că sunt de acord cu aceste afirmații, adică noi nu am intenționat să limităm libertatea de expresie. Și, pentru a nu mai fi niciun dubiu, amendamentele de astăzi vor clarifica legea”, a explicat președintele PSD.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, a afirmat luni, referindu-se la proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup, că protejarea libertății de exprimare este un aspect fundamental al unei societăți democratice sănătoase.

„Referitor la proiectul legislativ cu titlul ‘Proiect de Lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup’, politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertății de exprimare, chiar și în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăți democratice sănătoase. Condamnăm discriminarea și ura, dar în același timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu prețul libertății de exprimare. Așa cum a declarat președintele Obama: ‘Cea mai puternică armă împotriva discursului instigator la ură nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare, voci ale toleranței care se ridică împreună împotriva bigotismului'”, a subliniat Hans Klemm.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, cel mai înjurat politician pe Facebook. Legea Defăimării i-a adus peste 4.000 de comentarii negative

Legea defăimării, iniţiată de şeful PSD Liviu Dragnea, a stârnit un val de proteste în rândul societăţii civile şi în mediul online.

PNL a anunţat că va ataca la CCR actul normativ dacă este adoptat. Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, săptămâna trecută, urmând ca discuţiile să fie reluate în aceste zile.