Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae au depus un proiect de lege pentru ca BNR să aducă în ţară rezerva de aur

Publicat: Miercuri, 27 Februarie 2019 20:47 // Actualizat: Miercuri, 27 Februarie 2019 20:49 // Sursa: romaniatv.net

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei", prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă", stabileşte un alt articol al proiectului.

Potrivit expunerii de motive, „evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale". Dragnea şi Nicolae susţin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur.

„Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară", se mai arată în expunerea de motive, potrivit căreia deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice".

În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
BNR Liviu Dragnea rezerva de aur Şerban Nicolae
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 feb 13:20
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Intr-adevar!

Tezaurul tarii tampite este cel mai bine pazit de hoti!

"Asta spune foarte mult chiar daca fara cuvinte!"
.
28 feb 09:17
Răspunde | Votează email 0 email
Caiafluc
In sfârsit s-a inteles in ce directie evolueaza situatia pe planeta. Cei care nu inteleg, trebuie sa stie ca foarte multe tari, dar foarte multe si-au adus rezervele de aur din strainatae acasa la ei¨. Asta spune foarte mult chiar daca fara cuvinte!
1
EUR
4.8358
RON
15 Aug
noapte 17 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H