Liviu Dragnea trimite „săgeţi” către Ponta: Apreciez ce spune fostul premier, dar strategia în PSD e anunţată de mine

Deciziile și strategia în PSD sunt anunțate doar de președintele partidului, a subliniat marți liderul social-democraților, Liviu Dragnea, făcând trimitere la o declaraţie făcută de Victor Ponta la România TV referitoare la majoritatea simplă a PSD.

13 dec. 2016, 18:04
Liviu Dragnea trimite „săgeţi” către Ponta: Apreciez ce spune fostul premier, dar strategia în PSD e anunţată de mine

Liviu Dragnea a declarat, marţi, că el este cel care stabileşte strategia PSD privind eventualele discuţii pentru formarea unei majorităţi simple în Parlament, cu toate că fostul lider social-democrat Victor Ponta a sugerat că ar urma să mai vină alături de grupul parlamentar câteva persoane de la alte formaţiuni.

„Eu apreciez foarte mult ce spune fostul prim-ministru, numai că deciziile în partid și strategia în partid este anunțată de mine, ca președinte ales și legitim al acestui partid. (…) Eu nu negociez cu nimeni și nici partidul meu, partidul pe care îl conduc eu, nu negociază cu nimeni, pentru că nu avem cu cine să negociem. Și azi noapte s-a mai mutat un mandat de la un partid la altul, deci mai sunt contestații în curs. Eu le-am cerut colegilor mei să nu poarte discuții cu nimeni pentru că am putea discuta cu niște ipotetici parlamentari – acesta este primul motiv. Al doilea motiv: ne uităm cu atenție la mandatele care vor fi în final ale PSD și cele care în final vor fi atribuite colegilor de la ALDE”, a declarat Dragnea.

„Cum să mergem cu o propunere de premier în condițiile în care parlamentarii nu sunt validați? Cine știe, ne trezim că pleacă unii parlamentari de la un partid la altul, se schimbă majoritățile, se schimbă foarte multe lucruri”, a adăugat liderul PSD.

Fostul premier Victor Ponta și-a exprimat speranța ca președintele Klaus Iohannis să respecte Constituția și a susținut că, potrivit articolului 103 din Legea fundamentală, PSD poate fi chemat singur la consultări dacă are majoritate absolută după depunerea jurământului de către viitorii parlamentari.

„Dacă la repartizare ne lipsesc două sau trei mandate, eu cred că vor fi poate doi — trei — patru parlamentari care luni vor vrea să fie în PSD. Și atunci, conform art. 103 din Constituție, care spune: „în urma consultării partidului care are majoritatea absolută”, nu se mai fac consultări cu celelalte partide, că așa spune Constituția. (…) Dragnea a explicat foarte clar faptul că vom guverna împreună cu cei de la ALDE, nu se pune problema de a le spune celor de la ALDE: ‘gata, avem majoritate, nu mai e nevoie de voi’. În primul rând ne ținem cuvântul, în al doilea rând au oameni foarte buni, trei — guvernarea nu va fi deloc ușoară, va fi una dificilă, pentru că țara e lăsată într-o situație foarte proastă. Noi vorbim acum însă de procedurile constituționale care trebuie desfășurate săptămâna viitoare — luni, marți se constituie Parlamentul, se aleg președinții celor două Camere”, a explicat Ponta, la România TV.