Liviu Pop vrea să introducă a treia sesiune de bacalaureat. Când ar urma să aibă loc

Ministrul Educației, Liviu Pop, susţine că există o discuție privind introducerea unei noi sesiuni de bacalaureat care ar trebui organizată "undeva în decembrie, poate februarie". El spune că "deocamdată este o chestiune de discuții" și că nu se va schimba nimic pentru cei care urmează să dea bacalaureatul anul viitor.

14 nov. 2017, 09:24
Liviu Pop vrea să introducă a treia sesiune de bacalaureat. Când ar urma să aibă loc

„Este o discuție a de introduce o nouă sesiune de bacalaureat și eu cred că este necesară. Cât de utilă este sesiunea din august deja știm. Am văzut în ultimii zece ani de zile câți absolvenți s-au prezentat în august și câți au luat examenul de bacalaureat. Și anul acesta am avut un număr mare de persoane care s-au înscris și totuși prezența a fost foarte mică. Din punctul meu de vedere, cred că un examen de bacalaureat, o altă sesiune ar trebui organizată undeva în decembrie, poate februarie fiind vacanța de iarnă. Dar foarte repede, din iulie până în august, în 30-35 de zile nu se produc foarte multe lucruri în cunoștințele elevului sau absolventului și eu cred că o sesiune de bacalaureat, dacă o introducem, va trebui să o gândim în luna decembrie. Dar nu se pune problema pentru decembrie anul acesta. Dacă o gândim, să o gândim pentru anul viitor. Plecând de la realitate, noi o să dăm publice toate datele vizavi de câți s-au înscris, câți au participat, care a fost procentul. Eu cred că din iulie până în decembrie este timp suficient să se pregătească acei care nu și-au luat examenul de bacalaureat”, a declarat ministrul Educaţiei, Liviu Pop, pentru Agerpres, completând că „legea ne permite să introducem a treia sesiune de bacalaureat”.

Citeşte şi: SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2018. Vezi ce se va da în 2018 la BAC, EDU.RO a publicat şi baremele de corectare

„Deocamdată este o chestiune de discuții. Eu cred că legea ne permite să introducem a treia sesiune de bacalaureat. A fost vorba cândva să o introducem în martie. A fost o opoziție din sistem, puțin, vizavi de organizare. Am discutat cu o parte din colegii mei din minister și inspectorate. Dacă vom gândi o a treia sesiune de bacalaureat, aceasta trebuie gândită, evident, în termeni rezonabili și normali în așa fel încât să dăm șanse mai mari elevilor care au finalizat clasa a XII-a și de ce să nu uităm că mai sunt și alți români prin alte colțuri ale lumii și un bacalaureat al românilor de pretutindeni ar trebuie să îl gândim ca țară, lucru pe care o să îl facem în baza unor dezbateri ample, nu așa, pe viteză. Pentru cei care anul viitor urmează să dea examen de bacalaureat nu se modifică nimic”, a continuat Liviu Pop.

Citeşte şi: SUBIECTE MATEMATICĂ BACALAUREAT 2018, cum arată cerinţele pentru anul viitor şi cum se rezolvă

„În ceea ce privește examenul de bacalaureat, este o problemă foarte serioasă. Avem în ultimii zece ani aproape 2.000.000 de români care au finalizat clasa a XII-a. Dintre aceștia, aproape jumătate nu și-au luat bacalaureatul, mai precis 800 și ceva de mii. Dintre cele 800 și ceva de mii de persoane care nu și-au luat examenul de bacalaureat, 700.000 sunt pe zona liceelor tehnologice. Sunt absolvenți de licee tehnologice. De ce așa de mulți nu și-au luat examenul de bacalaureat? Este o întrebare la care cu toți trebuie să ne răspundem, fapt pentru care aici trebuie să regândim pe de-o parte tipul examenului de bacalaureat. Pe de altă parte, învățământul profesional coroborat cu liceul tehnologic, iar lucrul acesta trebuie să îl facem în noul proiect a legii educației naționale care anul viitor să fie pregătit pentru a intra în septembrie — octombrie în Parlamentul României pentru dezbatere”, a declarat ministrul Liviu Pop pentru Agerpres.

Citeşte şi: Evaluare natională. Ministrul educaţiei: Absolvenţii de clasa a VIII-a vor fi testaţi la mai multe discipline

Procentul de promovare a examenului de bacalaureat din 2017,  sesiunea de toamnă, a fost în urma contestaţiilor la 34,83%, cu mai bine de 3 procente faţă de situaţia iniţială, de 31,75%. Astfel, din totalul de 1.173 de candidaţi înscrişi, dintre care 844 prezenţi la examen, au fost respinşi 549, 294 dintre aceştia promovând bacalaureatul.

BACALAUREAT 2018. Află ce MODELE DE SUBIECTE sunt propuse pentru elevii de clasa a XII-a

Ministrul a vorbit și despre bugetul alocat educației pentru anul viitor şi despre salariile cadrelor didactice.

„În proiecția pe care Guvernul României o face vizavi de bugetul anului 2018, la capitolul Educație vom avea un buget mai mare decât în ultimii ani în special pe salarii, infrastructură școlară și tot ceea ce prin programe europene vom implementa la nivelul unităților școlare începând cu cel mai mare proiect de formare a cadrelor didactice, continuând cu digitalizarea completă a unui județ, iar pe infrastructura școlară, cele aproape 2500 de unități școlare care vor intra în reabilitare sau unele dintre ele construcții noi, vor contribui din plin la creșterea procesului de educație”, a explicat ministrul Pop.

Demnitarul s-a referit și la proiectele pentru formarea profesorilor, dar şi despre programele școlare.

„Având în vedere că am rescris toate programele școlare pentru învățământul primar și gimnazial, este absolut necesară și formarea cadrelor didactice, fapt pentru care avem un proiect european aprobat. 55.000 de cadre didactice vor intra în formare. Dintre acestea, 15.000 din învățământul primar și 40.000 din învățământul gimnazial. În așa fel încât (…) s-a închis cercul: programe noi, cadre didactice formate pe aceste programe noi, evident infrastructura școlară, mijloacele și materialele necesare unei noi perspective educaționale. Este un proiect pe patru ani. Vom avea aproape 2.000 de formatori, experți străini, inclusiv din Finlanda — pentru că știm că acolo este un model de bună practică a învățământului. Un proiect de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Evident, și pentru învățământul liceal va fi nevoie de un proiect, dar nu acum. De ce? Pentru că anul acesta noi finalizăm planurile-cadru pentru învățământul liceal, urmând ca anul viitor să finalizăm programele pentru învățământul liceal și să continuăm, începând cu 2020, noua reformă școlară. Am început-o în 2012 cu clasa pregătitoare, am rescris planurile-cadru și așa avem 7-8 ani de zile rescris tot curriculumul național care este învechit și uneori depășit pe foarte multe componente”, a mai spus Pop.