Liviu Pop: Sunt decalaje foarte mari între elevi, între profesori şi între unităţile şcolare

Ministrul Educației, Liviu Pop, a subliniat joi că sunt decalaje foarte mari între elevi, între profesori și între unitățile școlare.

19 oct. 2017, 12:13
Liviu Pop: Sunt decalaje foarte mari între elevi, între profesori şi între unităţile şcolare

„Încă în România avem un decalaj foarte mare între elevi, avem un decalaj extraordinar între profesori, avem un decalaj și mai mare între unitățile școlare și e necesar să gândim cum evaluăm sistemul de educație având aceste decalaje”, a declarat Pop la un workshop.

El a menționat că nu sunt condiții de studii egale pentru elevi în unități.

„Noi, la nivelul Ministerului Educației Naționale, am început rescrierea planurilor-cadru pentru învățământul preuniversitar. Avem puțini ani de la implementarea acestuia, continuăm în toamna acestui an cu planurile-cadru pentru învățământul liceal și putem spune că, după 20 și ceva de ani, avem o primă etapă în rescrierea curricului național, însă este un început, pentru că nu avem finalizată formarea cadrelor didactice, nu avem condiții de muncă pentru profesori și de studii pentru elevi egale în orice unitate școlară din România”, a spus ministrul Educației.

El a informat că 2.600 de unități școlare sunt în programul de reabilitare, consolidare și construcție, ca atare aproape 30% dintre unitățile școlare din România vor arăta în următorii doi ani mult mai bine.

„Corpul profesoral e între două extreme. Avem profesori extraordinari, cu rezultate deosebite, inclusiv la olimpiadele internaționale, și mai avem aproape 1,5% dintre profesori necalificați. Clar că și aici avem câteva măsuri la nivelul Ministerului Educației. Pe de o parte, legea salarizării unitare care a intrat în aplicare de anul acesta, pe de altă parte, un program de formare a cadrelor didactice pe fonduri europene. 55.000 de colegi de-ai noștri vor fi formați pe noile programe școlare (…). Cele două componente vor duce la o egalitate de șanse pentru toți elevii României. Asta ne dorim”, a mai declarat Pop.

Potrivit ministrului, în România încă mai sunt unități școlare care nu sunt autorizate sanitar.

„Abia anul trecut am reușit să conectăm la curent electric unele unități școlare care au rămas neconectate. Suntem țara contrastelor. Pe de o parte dezvoltăm cel mai puternic laser din lume și pe de altă parte reușim să conectăm unitățile școlare la resursă electrică”, a adăugat Pop.

El a menționat că, în urmă cu peste un an, Ministerul Educației alături de UNICEF și OECD au început o analiză aprofundată a evaluării și examinării în sistemul de învățământ.

„Este primul parteneriat minister-OECD-UNICEF în regiunea noastră și vă mărturisesc că sunt mândru de acest lucru, pentru că țara noastră va beneficia în urma acestui parteneriat de multe lucruri bune, spun eu, plecând de la ceea ce în luna mai a acestui an s-a început și continuând cu planul de măsuri pe cele patru capitole importante, adică evaluarea elevilor, evaluarea profesorilor, evaluarea unităților școlare și, nu în ultimul rând, evaluarea sistemului de educație”, a explicat Pop.

Pop a participat, joi, la deschiderea lucrărilor Atelierului Tehnic Regional privind Evaluările și Examinările în Regiunea Europa și Asia Centrală. Organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu UNICEF în România, atelierul este un follow-up al raportului de cercetare lansat în mai, pe baza analizei aprofundate a evaluărilor și examinărilor din sistemul românesc de educație începute în 2016 de Ministerul Educației, UNICEF și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Potrivit sursei citate, recunoașterea progreselor obținute a venit alături de identificarea unor decalaje, inechități și disfuncționalități din sistem, pe care Ministerul Educației a decis să le remedieze. În acest sens, a fost dezvoltat, cu sprijinul UNICEF, Planul de acțiuni consolidat privind evaluările și examinările în România care să urmeze recomandările-cheie propuse în privința evaluărilor: în privința elevilor — axarea evaluării pe învățare; referitor la personalul didactic — asigurarea unei evaluări care să le susțină mai bine dezvoltarea lor profesională; pentru școli — trecerea de la conformare la dezvoltare și pentru sistemul de educație — valorificarea adecvată a informațiilor în scopul îmbunătățirii sistemului.

Citeşte şi Liviu Pop susţine că nu se poate discuta de abuz în cazul elevilor trimişi acasă pe motiv că au barbă şi păr lung