Liviu Popa, chestorul implicat în dosarul de corupţie al lui Vasile Blaga, s-a pensionat. Decretul, semnat de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis  a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor de poliție Popa Liviu cu Ministerul Afacerilor Interne, care va fi operabil de la 1 mai 2017.

07 apr. 2017, 13:25
Liviu Popa, chestorul implicat în dosarul de corupţie al lui Vasile Blaga, s-a pensionat. Decretul, semnat de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de încetare a raporturilor de serviciu ale chestorului de poliţie Liviu Popa cu Ministerul Afacerilor Interne începând cu 1 mai 2017.

Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor chestorul Liviu Popa, patru şefi de poliţie din judeţul Bihor şi un consilier superior de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au fost trimişi în judecată de DNA Oradea pe 20 ianuarie, ei fiind acuzaţi că au primit bani şi alte bunuri de la diverse persoane pentru a le ajuta în diferite cauze, între care protejarea activităţii infracţionale, soluţionarea favorabilă a unor dosare sau obţinerea anumitor documente.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Liviu Popa, chestor de poliţie, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, pentru luare de mită (3 fapte din care 2 în formă continuată) şi fals în declaraţii în formă continuată. 

De asemenea, au fost trimişi în judecată, tot sub control judiciar, Remus Daniel Indrei, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Poliţiei municipiului Beiuş, pentru 5 infracţiuni de luare de mită (din care 4 în formă continuată); Dorin Ioan Vesa, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Secţiei 2 Poliţie Rurală Beiuş, pentru luare de mită (3 fapte) şi instigare la luare de mită în formă continuată; Gheorghe Bat, agent şef principal, la data faptelor şef al Postului de Poliţie Pietroasa, pentru luare de mită (4 fapte din care una în formă continuată), trafic de influenţă (2 fapte), complicitate la luare de mită şi dare de mită în formă continuată; Raul Ovidiu Raj Rotar, agent şef principal de poliţie, la data faptelor şef al Postului de Poliţie Cărpinet, pentru complicitate la luare de mită (2 fapte) şi dare de mită în formă continuată, şi  Minodora Ioana Pătroc, consilier superior la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, pentru luare de mită.

În perioada 2012 – 2014, Liviu Popa şi Remus Daniel Indrei au protejat activitatea infracţională a unei persoane (martor în cauză) şi nu şi-au îndeplinit, potrivit legii, atribuţiile de serviciu ce decurgeau din funcţiile de conducere deţinute constând, printre altele, în conducerea şi coordonarea poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor – Serviciul de Investigare a Fraudelor/Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi a celor de la Poliţia Beiuş.

”Concret, inculpaţii Popa Liviu şi Indrei Remus au făcut demersuri astfel încât să fie soluţionate favorabil petiţiile/reclamaţiile şi dosarele penale înregistrate la Poliţia Beiuş şi la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor care vizau presupuse infracţiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpaţi s-au angajat să nu constituie noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă şi despre care aceştia ori subordonaţii lor ar fi luat la cunoştinţă în orice mod”, arată DNA.

În schimbul acestor servicii, chestorul de poliţie Liviu Popa şi comisarul şef Remus Daniel Indrei au pretins de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei. Ulterior, cei doi şefi de poliţie au primit foloase în valoare de 7.979 lei, ce au constat în achiziţionarea de obiecte de mobilier şi prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliţiei Beiuş.

Anchetatorii mai arată că, în vara anului 2012, Liviu Popa a pretins şi primit de la aceeaşi persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la reţeaua de curent electric a locuinţei sale.

În perioada martie 2015 – iulie 2016, Liviu Popa, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, având calitatea de ordonator de credite, în baza unei înţelegeri tacite şi ilicite dintre acesta şi administratorul unei societăţi comerciale (martor în cauză), a primit diferite foloase necuvenite de la acesta din urmă, constând în reparaţii efectuate la autoturismele ce aparţineau ofiţerului de poliţie, membrilor familiei sale ori unor apropiaţi de-ai săi, în valoare totală de 8.676,4 lei.

”În schimb, inculpatul a acceptat ca toate reparaţiile mai importante cu privire la autoturismele marcă străină ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor să fie efectuate la service-ul martorului”, precizează DNA.

De asemenea, între anii 2008 – 2016, Liviu Popa şi Ovidiu Daniel Galea nu au menţionat în declaraţiile de interese calitatea de membri ai unei Loje din România. 

În 26 septembrie, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor chestorul Liviu Popa, cei patru şefi de Poliţie din judeţul Bihor şi consilierul superior de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au fost puşi sub control judiciar. În 22 septembrie, Liviu Popa a fost eliberat din funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor de către minstrul de Interne de atunci, Dragoş Tudorache. Măsura a fost luată la două zile după ce chestorul Liviu Popa a fost audiat la DNA Oradea, alături de alţi patru şefi de poliţii din Bihor.

 


loading...