Liviu Voinea: Indexarea va ajunge în buzunarele pensionarilor începând cu luna februarie VIDEO

Pensiile mărite vor fi plătite retroactiv în luna februarie, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. El susţine că legea a fost scrisă greşit, motiv pentru care indexarea a fost întârziată.

16 ian. 2013, 18:56
Liviu Voinea: Indexarea va ajunge în buzunarele pensionarilor începând cu luna februarie VIDEO

„Pensiile au fost îngheţate 2 ani şi acum sunt dezgheţate. De la 1 ianuarie, toate pensiile din România au crescut cu 4%. Indexarea va ajunge în buzunarele oamenilor începând cu pensia pe luna februarie, inclusiv retroactiv pentru luna ianuarie şi după aceea, în mod regulat, în fiecare lună. E prevăzută în buget. Este prevăzută, alocată, toată suma necesară pe ansamblul întregului an pentru această creştere cu 4%”, a declarat ministrul Liviu Voinea la România TV.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat că Legea pensiilor „e plină de greşeli” fiind necesară modificarea ei în Parlament. Voinea estimează că modificarea va putea fi operată de către forul legislativ în cursul săptămânii viitoare.

„Legea pensiilor este plină de greşeli. Una este că face referire la indexarea pensiilor cu rata inflaţiei şi jumătate din câştigul real realizat care se comunică de către Institutul Naţional de Statistică în luna septembrie a anului viitor. Indexarea cu câştigul real şi cu inflaţia nu se poate face decât pe date preliminate, care sunt altceva decât cele prognozate. Datele finale nu le ştiu decât în septembrie. Dacă eu cresc pe baza preliminatului cu 4%, poate să vină cineva să mă întrebe de ce nu am crescut cu 3,98% sau cu 4,05%, cât poate fi anunţat în septembrie”, a explicat, miercuri, ministrul pentru buget.

În consecinţă, prima modificare a Legii pensiilor trebuie să vizeze înlocuirea expresiei „indexarea cu nivelul inflaţiei şi jumătate din câştigul real realizat” cu „indexarea cu nivelul inflaţiei şi jumătate din câştigul real preliminat”.

„În al doilea rând, prin eliminarea obligativităţii de a introduce în Legea bugetului valoarea punctului de pensie, nu mai există act normativ care să spună cât este punctul de pensie. Înainte de a băga bugetul în Parlament, trebuie să modificăm Legea pensiilor în care să spunem cât este punctul de pensie”, a spus Liviu Voinea.

Acesta a spus că amendamentele la Legea pensiilor vor fi introduse luni, astfel încât marţi sau miercuri ele să fie adoptate de către Parlament.