Liz Truss luptă pentru supravieţuire. Conservatorii iau în calcul demiterea sa, presa scrie că Marea Britanie va rămâne fără premier în câteva zile

Înalţi membri ai comitetului de conducere al Partidului Conservator Britanic (așa-numitul „Comitet 1922”) s-au întâlnit pe 14 octombrie pentru a discuta despre posibila demisie a premierului Liz Truss.

17 oct. 2022, 09:31
Liz Truss luptă pentru supravieţuire. Conservatorii iau în calcul demiterea sa, presa scrie că Marea Britanie va rămâne fără premier în câteva zile

În conformitate cu regulile actuale ale partidului, premierul se bucură de o imunitate de un an împotriva unui vot de cenzură. „Discuțiile s-au concentrat pe circumstanțele în care Graham Brady, președintele comitetului, ar trebui să-i spună lui Liz Truss să demisioneze, chiar dacă, conform regulilor actuale, poziția ei nu poate fi contestată timp de 11 luni”, scrie Times.

În plus, trei parlamentari conservatori, Crispin Blunt, Andrew Bridgen și Jamie Wallis au cerut demisia lui Truss. Blunt, care a devenit primul conservator care a vorbit public împotriva acesteia, a declarat: „Cred că jocul s-a încheiat și acum se pune întrebarea cum va fi gestionată succesiunea”. Bridgen, potrivit Telegraph , a opinat că țara, oamenii și partidul merită ceva mai bun, în timp ce Wallis i-a scris o scrisoare lui Truss în care o îndemna să demisioneze, deoarece nu se mai bucură de încrederea Marii Britanii.

Citeşte şi Premierul britanic Liz Truss, despre invazia lui Putin în Ucraina: „A făcut o greşeală strategică. Cred că a fost păcălit”

Guvernul condus de Truss s-a confruntat cu o serie de critici cu privire la un nou plan de sprijinire a economiei și există temerea că guvernul va crește dimensiunea datoriei naționale pentru a implementa acest plan. Planul a fost prezentat în Parlament de secretarul Trezoreriei, Kwazi Kwarteng, și avea prevăzute reduceri masive de taxe. După aceea, randamentul obligațiunilor guvernamentale britanice pe cinci ani a crescut la un nivel minim, nemaiîntâlnit din 2008, ceea ce s-a tradus într-o scădere a cererii de titluri de creanță. În acest sens, lira sterlină a scăzut brusc, la un minim istoric de 1,054 dolari pe liră.

În urma acestor turbulenţe din piaţă, Kwarteng a demisionat la cererea lui Truss, iar după aceea guvernul britanic a anunțat numirea lui Jeremy Hunt în postul de ministru al Finanţelor.

Executivul Comitetului 1922 se va întruni din nou miercuri, cu membrii așteptați să discute despre precaritatea funcției de prim-ministru, scrie The Guardian.

Citeşte şi Dmitri Medvedev o face praf pe Liz Truss, noul premier britanic: „Un premier rusofob, termonuclear incompetent şi mediocru. Va eşua în toate şi va pleca în dizgraţie”