Livrările de petrol rusesc spre Ungaria, Cehia și Slovacia prin Ucraina au fost suspendate

Compania rusă Transneft susține că Ucraina a suspendat tranzitul de petrol rusesc spre trei ţări europene, pentru că nu s-a achitat costul tranzitului din cauza sancțiunilor internaționale, încă de pe 4 august

10 aug. 2022, 09:21
Livrările de petrol rusesc spre Ungaria, Cehia și Slovacia prin Ucraina au fost suspendate
Llivrările de petrol rusesc spre Ungaria, Cehia și Slovacia prin Ucraina au fost suspendate

Llivrările de petrol rusesc spre Ungaria, Cehia și Slovacia prin Ucraina au fost blocate. Este vorba despre livrările de petrol printr-o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina şi deserveşte trei state europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia şi Cehia. În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state.

În timp ce operatorul de conducte petroliere din Rusia, Transneft PJSC, a declarat că nu a existat niciun efect asupra porţiunii nordice a conductei Druzhba, care trece prin Belarus spre Polonia şi Germania, porţiunea sudică a legăturii a fost oprită pe 4 august. Petrolul a sărit la Londra, petrolul Brent fiind cu 1,1% mai mare, la 97,70 dolari pe baril, marţi, la ora 15:58, scrie Ziarul Financiar.

Marii exportatori de petrol îi râd în nas lui Joe Biden. Au decis majorarea producţiei zilnice cu o cantitate echivalentă cu cererea mondială timp de 86 de secunde

Rusia a acuzat deja sancţiunile internaţionale pentru limitarea fluxurilor de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream. O întrerupere similară a fluxurilor de petrol ar aprofunda criza energetică din regiune, sporind presiunea asupra inflaţiei şi amplificând riscul de recesiune. Aprovizionarea cu combustibil a Ungariei ar fi deosebit de vulnerabilă, iar rafinăria Mol Nyrt. cu sediul la Budapesta a declarat că a iniţiat discuţii în vederea repornirii fluxurilor de ţiţei prin plata taxei de tranzit către Ucraina însăşi. „Deşi Mol are suficiente rezerve pentru câteva săptămâni, lucrează la o soluţie”, a precizat rafinăria într-un comunicat. Unitatea slovacă a Mol, Slovnaft, şi operatorul ceh de conducte de ţiţei Mero CR au declarat, în declaraţii separate, că se aşteaptă ca fluxurile să fie restabilite în câteva zile.

Analiză halucinantă, industria petrolului a obţinut profituri de aproapre trei miliarde de dolari pe zi, în ultimii 50 de ani. „Aşa au cumpărat politicieni şi sisteme”

În schimb, livrările de petrol rusesc spre Polonia şi Germania, printr-o altă ramură a oleoductului Drujba, care trece prin Belarus, „se derulează în mod normal”, mai informeazăTransneft.