Lobby de 100.000 de dolari pentru o întâlnire între Liviu Dragnea şi Mike Pence. PSD a plătit factura. Reacţia lui Dragnea

O serie de documente depuse de o firmă americană de lobby conform legilor acestei ţări atestă că Partidul Social Democrat din România a plătit anul acesta 100.000 de dolari pentru ca firma respectivă să aranjeze o întâlnire la nivel înalt a lui Liviu Dragnea cu vicepreşedintele SUA Mike Pence sau cu şeful Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan. Intermedierea a fost făcută de un consilier al lui Florin Iordache, Gheorghe Dimitrescu.

03 nov. 2017, 07:50

UPDATE Liviu Dragnea a negat existenţa contractului şi a plăţii a 100.000 de dolari de către PSD pentru firma de lobby Madison & Company LLC. Întrebat despre dezvăluirile presei, preşedintele PSD a spus că nici măcar Gheorghe Dimitrescu nu există înregistrat la PSD.

Reporter: A plătit PSD să aveţi întâlniri în SUA?
Liviu Dragnea: Am sunat mirat la partid, PSD nu are contract cu astfel de firme şi nu avem contract. 100.000 e o sumă mică pentru mine. PSD-ul nu are niciun contract şi nu a platit niciun leu. La noi evidenţa e clară şi verificabilă. Am verificat şi eu.

Reporter: Un domn Gheorghe Dimitrescu?
Liviu Dragnea: Eu am verificat la partid şi nu există.

Reporter: O posibilă vizită în SUA?
Liviu Dragnea: Nu, dar daca o să fiu invitat o să merg cu plăcere.

______

Documentele depuse de firma americană de lobby Madison & Company LLC sunt înregistrate conform legilor americane, care obligă astfel de firme să declare orice contacte şi contracte cu organisme politice din alte ţări (vezi şi scandalul Paul Manafort şi implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale americane).

Din declaraţia depusă de Madison & Company LLC reiese că firma a primit anul acesta 100.000 de dolari de la PSD, în patru tranşe, între iulie şi octombrie. Scopul plăţii, trecut în declaraţie, încercarea de a stabili o întâlnire între vicepreşedintele SUA Mike Pence şi şeful Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, pe de o parte, şi Liviu Dragnea, pe de altă parte.

Intermedierea a fost făcută de Gheorghe Dimitrescu, consilier al lui Florin la Camera Deputaţilor, care a avut un schimb de mailuri cu Alan Madison, preşedintele firmei de lobby. Mailurile au fost publicate de Rise Project şi din ele reiese că cei doi au o legătură mai veche.

„Al, AVEM NEVOIE de ajutorul tău pentru a stabili CÂT MAI REPEDE POSIBIL întâlniri oficiale pentru preşedintele PSD Liviu Dragnea (…) la cel mai înalt nivel: preşedintele Donald Trump, vicepreşedintele Mike Pence şi şeful Camrei Reprezentanţilor, Paul Ryan”, i-a scris Dimitrescu lui Alan Madison.

Firma de lobby a emis o factură de 100.000 de dolari, bani pentru care se angaja să aranjeze întâlniri cu Mike Pence şi Paul Ryan (Donald Trump a fost eliminat din listă), dar şi să asigure apariţialui Liviu Dragnea la CNN. Factura a fost emisăpe 4 mai 2017, iar în iulie PSD a început să o plătească în tranşe (45.000 $, 15.000 $, 30.000 $, 10.000 $).

Până în momentul actual, contractul nu a produs efecte.

Cine este Gheorghe Dimitrescu

Gheorghe Dimitrescu este consilier al fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, iar înainte a fost consul, potrivit datelor trecute în declaraţia de avere.

Gheorghe Dimitrescu este un om bogat. În declaraţia de avere de la Camera Deputaţilor, el a trecut un teren de 1.200 mp în Snagov, o casă în România şi un apartament în Cannes (Franţa), patru maşini (două Mercedes, Renalut şi Audi), tablouri, ceasuri şi valori de 65.000 de euro, conturi de 20.000 de euro, acţiuni de 500.000 de euro şi venituri de 40.000 de euro, plus 150.000 de lei ale soţiei. Anul trecut el a vândut o maşină de 25.000 de euro şi un apartamant de 175.000 de euro.