Loc de parcare în București. Documentele se depun începând de miercuri, 15 ianuarie. Care sunt noile tarife de parcare pentru 2025

Reînnoirea contractelor de închiriere pentru unul dintre cele 10.500 de locuri de parcare de reşedinţă din Sectorul 1 începe miercuri.
Alina Costache
15 ian. 2025, 13:05
Loc de parcare în București. Documentele se depun începând de miercuri, 15 ianuarie. Care sunt noile tarife de parcare pentru 2025

Loc de parcare în București. Primăria Sectorului 1 a anunțat că începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, vă puteți reînnoi contractele de închiriere pentru unul din cele 10.500 de locuri de parcare de reședință. Tot ce trebuie să faceți este să transmiteți documentele on-line, folosind platforma https://parcari.adp-sector1.ro/map.

Aveți rezervat locul de parcare până la 31 martie 2025

Dacă aveți deja un loc de parcare de reședință atribuit, aveți răgaz până la 31 martie 2025 să vă reînnoiți contractul și să vă plătiți taxele aferente. Pentru reînnoirea contractului, care se face exclusiv on-line, trebuie să urmați etapele de mai jos:

Pasul 1

• Introducerea în aplicație a CNP-ului dumneavoastră și a numărului de înmatriculare al mașinii.

Pasul 2

• Solicitare de reînnoire a contractului pentru locul de parcare de reședință (veți primiți un număr de înregistrare automat).

Pasul 3

• După verificarea documentelor de către operatorii Primăriei Sectorului 1, veți primi un e-mail cu validarea actelor și instrucțiunile de plată sau invalidare. În cazul invalidării, va trebui să reluați toți pașii din platformă și să adăugați informațiile corecte sau documentele care lipsesc.

Pasul 4

• După plată, veți primi prin e-mail contractul.

Taxele anuale diferă în funcție de zona în care de află locul de parcare. Spre exemplu, pentru zona A se aplică o taxă de 754 lei, pentru zona B, 628 lei, pentru zona C, 502 lei, iar pentru zona D taxa este de 376 lei. Acestea pot fi plătite on-line pe ghiseul.ro sau la casieriile DGITL Sector 1 din Str. Piața Amzei nr.13, Calea Griviței nr. 208-210, Str. Pajurei nr.13 și Bd. Banu Manta nr. 9.

Citește și: Taxă de 540 de lei pe an pentru bucureştenii care au maşină, dar n-au loc de parcare

 

Documentele pe care trebuie să le încărcați în aplicație:

• actul de identitate (buletin), cu date ce se pot verifica. Fotografiile sau documentele de tip .pdf nu trebuie să fie mișcate sau blurate;

• viza de flotant (dacă adresa de domiciliu nu este aceeași cu cea din contract);

• certificatul de înmatriculare al autoturismului cu ITP-ul valabil (toate cele 3 pagini);

• contractul de leasing (dacă este cazul);

• contractul de comodat (dacă autoturismul nu este proprietate personală);

• certificatul de încadrare în grad de handicap (dacă este cazul, selectați în platformă ”handicap” și atașați certificatul cu data valabilă sau pe cel permanent).

În cazul în care aveți nevoie de asistență în transmiterea on-line a documentelor, puteți să solicitați ajutorul colegilor de la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 1 din Str. Piața Amzei nr. 13, intrarea principală, unde au fost amenajate două puncte de lucru speciale. Programul de lucru cu publicul este de luni până joi în intervalul 8.00 – 16.30, iar vineri între orele 08.00 – 12.00.

Dacă ați cerut în cursul anului 2024 sau în cursul anilor trecuți un loc de parcare de reședință, însă nu v-a fost atribuit niciunul, nu mai este nevoie să reînnoiți cererea. Solicitările din lista de așteptare rămân active, așa că nu este nevoie să reînnoiți cererile prin depunerea unui nou set de documente. Locurile de parcare de reședință care nu sunt plătite până la 31 martie 2025 devin libere și vor fi repartizate riveranilor, în funcție de vechimea cererilor.

Citește și: Localitatea în care se mută tot mai mulți români. O casă costă cât un loc de parcare și are teren de 1.800 metri pătrați, e la doi pași de granița cu România

 

Gratuitate pentru persoanele cu nevoi speciale

Cetățenii care locuiesc în Sectorul 1 și dețin un certificat de încadrare în grad de handicap beneficiază gratuit de parcare în spațiile publice, dar și de parcare de reședință cât mai aproape de casă.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 1 eliberează legitimații pentru parcările aferente parcurilor publice, de la magazine, sălile de spectacole, instituții și de pe bulevardele administrate de Primăria Capitalei.

Persoanele cu handicap sau reprezentanţii legali ai acestora beneficiază de o legitimaţie pentru locurile de parcare gratuite, special amenajate. Sunt necesare: documentul de identitate, certificatul de încadrare în grad de handicap și o fotografie color a beneficiarului.

Solicitarea pentru eliberarea legitimaţiei de parcare și documentele aferente se trimit prin email la adresa: [email protected]. Acestea se pot depune și fizic la sediul DGASPC Sector 1 din Bd. Mareșal Averescu nr. 17, corp B, parter, camera 3. Informații suplimentare puteți obține la telefon 021.222.76.22.

 

Parcările cu linii albastre se închiriază de la Compania Parking București

Vă reamintim faptul că locurile de parcare marcate cu linii albastre nu sunt administrate de Primăria Sectorului 1, ci de către Primăria Capitalei, prin Compania Parking București. În cazul acestor locuri de parcare, riveranii au posibilitatea să încheie un contract pentru care trebuie să achite suma de 50 lei/lună sau 500 lei/an. Atenție, locul nu va fi rezervat, însă se va putea parca pe orice loc liber din arealul indicat în cerere. Mai multe informații puteți obține de la Compania Parking București, la telefon 0374.887.796 sau prin email la [email protected]. Contractele pentru riverani se fac on-line la adresa https://riverani.cmpb.ro/

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”