Locatarii de la bloc, obligaţi să monteze contoare la calorifere. Cine nu montează, 1000 de lei AMENDĂ

Până la sfârşitul anului viitor, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică vor trebui să fie prevăzute cu contoare pentru căldură, conform unui proiect propus recent pentru adoptare la Camera Deputaților.

04 dec. 2019, 13:30
Locatarii de la bloc, obligaţi să monteze contoare la calorifere. Cine nu montează, 1000 de lei AMENDĂ

Termenul prevăzut pentru contoarele de calorifer a fost finele anului 2016, însă acesta a trecut fără ca toate apartamentele să respecte obligația, motiv pentru care de data asta se va introduce și o amendă, scrie a1.ro.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2020 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în proiectul de lege.

Citeşte şi Românii, obligaţi să deţină contoare individuale pentru căldura din sistemul centralizat

Dacă folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, legea prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri „pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

Sunt vizate doar spaţiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament. Vechiul termen a fost 31 decembrie 2016, însă acesta n-a fost respectat în totalitate. Astfel, același proiect de lege prevede că se va introduce și o amendă între 500 și 1.000 de lei pentru proprietarii care nu vor respecta termenul-limită.

„Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, după cum scrie în document.

Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor va fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie, sediu de firmă sau magazin. Documentul mai prevede că energia termică va fi taxată cu o cotă de TVA de doar 5%, față de 19%, cât este acum (măsura se va aplica după trecerea a șase luni de la apariția proiectului de lege în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.


loading...
Partenerii noștri