Lockdown de Sărbătorile de iarnă. O altă ţară europeană impune restricţii dure

După primele două decretate în primăvară şi în toamnă, Irlanda de Nord va cunoaşte astfel al treilea lockdown.

18 dec. 2020, 00:22
Lockdown de Sărbătorile de iarnă. O altă ţară europeană impune restricţii dure

Lockdown de Sărbătorile de iarnă. Guvernul nord-irlandez a decis joi seară să introducă după Crăciun, pentru şase săptămâni, noi măsuri de izolare în faţa recrudescenţei puternice a pandemiei de coronavirus în provincia britanică, notează AFP.

Noile restricţii vor intra în vigoare cu începere de la 26 decembrie şi vor face obiectul unei evaluări după patru săptămâni, a anunţat vicepremierul Michelle O’Neill, subliniind că răspândirea coronavirusului impune „o intervenţie urgentă”.

Lockdown de Sărbătorile de iarnă. Magazinele neesenţiale vor trebui să închidă, ca şi barurile şi restaurantele, care vor putea însă face vânzare pentru consumul la domiciliul.

Prima din cele şase săptămâni de carantină va fi şi mai strictă, cu interzicerea tuturor evenimentelor sportive şi închiderea magazinelor înainte de orele 20.00.

Italia intră în lockdown. Calendarul restricţiilor de Sărbători
Noul lockdown va interveni imediat după o relaxare a restricţiilor în întreg Regatul Unit cu prilejul Crăciunului.

Capacitatea spitalelor nord-irlandeze a fost depăşită de numărul de cazuri de coronavirus.

Cu peste 66.000 de morţi, Regatul Unit este una din ţările europene cele mai grav lovite de pandemie.

Lockdown de Sărbătorile de iarnă şi în Grecia, starea de carantină a fost prelungită până la data de 7 ianuarie 2021

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile elene au actualizat condiţiile de intrare în ţară, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19. Astfel, starea de carantină (lockdown) a fost prelungită până la data de 7 ianuarie 2021, pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

”De asemenea, conform noilor măsuri, toate persoanele care vor intra în Republica Elenă în perioada 18 decembrie 2020 – 7 ianuarie 2021, pe la frontierele terestre, aeriene sau maritime, vor fi obligate să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de trei zile. Această măsură se adaugă la celelalte condiţii care sunt deja în vigoare, respectiv obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestui stat, completarea formularului PLF şi, în cazul intrărilor pe la frontierele rutiere, efectuarea unui test rapid, cu rezultat imediat”, a transmis MAE, joi într-un comunicat de presă.

Lockdown de Sărbătorile de iarnă. Măsurile adoptate în Germania sau Marea Britanie

Crăciunul nu mai reprezintă un motiv de relaxare a restricţiilor pentru multe ţări europene. Germania a intrat într-o nouă carantină dură. S-au închis şcolile şi afacerile neesenţiale. Saloanele se închid, în timp ce barurile, restaurantele şi centrele recreative sunt deja închise din noiembrie. Nemţii nu au voie nici să consume alcool în public, iar companiile trebuie să le permită angajaţilor să lucreze de acasă. Toate aceste restricţii vor rămâne în vigoare până pe 10 ianuarie.

„Situaţia este mai serioasă ca oricând. Numărul de cazuri este mai mare ca niciodată şi continuă să crească. Haideţi să limităm contactul cu alte persoane cât mai mult. Haideţi să ne gândim la ce este important pentru noi”, îndeamnă Lothar Wieler, preşedinte al Institutului Robert Koch, potrivit Dw.com.

Nici Londra, precum şi o mare parte din Marea Britanie, nu scapă de restricţii. Aici, 34 de milioane de oameni sunt afectaţi de restricţii, ajungând în scenariul trei, care a intrat în vigoare noaptea trecută. Britanicilor, însă, le este greu să accepte aceste noi restricţii.

„Nu ştim când vom putea deschide şi asta este o mare provocare pentru că nu putem avea un plan de viitor”, spune Avinash Shashidhara, proprietarul unui restaurant, pentru ITV News.

„Vremurile în 2020 sunt foarte rele. Noi abia am ieşit de la cinema şi ne simţim grozav. Un mod foarte bun de a intra în scenariul trei”, povestesc alţi localnici.