LOCKDOWN în Germania până pe 15 februarie. Comisia Europeană vrea să vaccineze 70% din populaţia UE

Cancelarul german Angela Merkel intenţionează să extindă până la 15 februarie lockdown-ul impus pentru limitarea răspândirii COVID-19, a relatat marţi cotidianul Bild, care citează un proiect de hotărâre a guvernului de la Berlin, transmite Reuters.

19 ian. 2021, 11:59
LOCKDOWN în Germania până pe 15 februarie. Comisia Europeană vrea să vaccineze 70% din populaţia UE

Lockdown în Germania. Angela Merkel urmează să se întâlnească în cursul zilei cu şefii executivelor celor 16 landuri pentru a lua o decizie asupra eventualei prelungiri a actualului lockdown care a dus la închiderea majorităţii magazinelor şi a şcolilor şi a introdus alte restricţii.

Această rundă de discuţii între şefa guvernului federal şi reprezentanţii landurilor era iniţial programată pentru 25 ianuarie, însă întâlnirea a fost devansată din cauza temerilor privind mutaţii ale SARS-CoV-2 care îl fac mai transmisibil, dintre care unele au fost deja confirmate în Germania.

Lockdown în Germania. .Ţara a închis şcolile, magazinele neesenţiale, barurile, restaurantele şi centrele culturale, în cadrul unui lockdown care a fost înăsprit treptat începând din noiembrie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a afirmat luni că există indicii conform cărora curba infectărilor cu noul coronavirus se aplatizează, dar a precizat că numărul noilor cazuri este ”încă prea mare”.

În Germania, peste 2,05 milioane de persoane au contractat noul coronavirus până în prezent, dintre care 47.622 au decedat, potrivit datelor Institutului Robert Koch, specializat în controlul bolilor. Luni au fost raportate 11.369 de noi cazuri şi 989 decese în 24 de ore.

Obiectivul guvernului german este scăderea la sub 50 a numărului de infecţii raportate la 100.000 de persoane pe o perioadă de şapte zile. Mai multe districte, în special din nordul Germaniei, au atins deja acest nivel.

Situaţie gravă şi în Spania

În Spania, numărul de noi infectări cu coronavirus a atins un nou record de 84.287 într-un singur week-end, în timp ce 455 de persoane au murit din cauza COVID-19, a anunţat luni seara Ministerul Sănătăţii din Madrid, potrivit dpa, transmite Agerpres.

Cu o săptămână înainte, în week-end, au fost raportate 61.422 de infectări şi 401 decese.

Numărul de noi infectări la 100.000 de locuitori în decursul a şapte zile – aşa-numita rată de incidenţă de şapte zile – a crescut la puţin sub 380. Prin comparaţie, în Germania această valoare a fost de 134, luni.

Deoarece numărul infectărilor a înregistrat o creştere în ultimele săptămâni, regiunile spaniole au înăsprit măsurile împotriva răspândirii coronavirusului. Reguli diferite se aplică la nivel naţional, deoarece fiecare regiune poate decide în baza unui cadru definit.

Restaurantelor li se permite să vândă doar în regim de catering sau să servească mâncare afară. Multe cluburi de fitness sunt închise, în timp ce teatrelor, sălilor de concerte şi cinematografelor li se permite să folosească doar o mică parte din locurile lor sau chiar deloc.

Coronavirus: Comisia Europeană doreşte ca până în vară rata vaccinării în UE să ajungă la 70% dintre adulţi

Comisia Europeană doreşte ca până în vară rata vaccinării anti-COVID-19 în Uniunea Europeană să ajungă la aproximativ 70% dintre adulţi, o propunere în acest scop urmând să fie prezentată marţi, informează dpa.

Obiectivul de etapă al executivului comunitar este ca până în martie să fie vaccinaţi împotriva noului coronavirus 80% din personalul medical şi dintre persoanele cu vârste peste 80 de ani.

Norvegienii au interdicţie la alcool în restaurante şi baruri încă o săptămână. Ce restricţii a mai impus guvernul de la Oslo

Aceste ţinte sunt incluse în documentul de lucru ce va fi dezbătut la summitul UE în regim de videoconferinţă prevăzută pentru 21 ianuarie, care se va concentra pe vaccinarea anti-COVID-19 în contextul în care cele 27 de state membre încearcă să-şi coordoneze eforturile de combatere a pandemiei.

De asemenea, liderii statelor membre vor analiza posibilitatea existenţei unui ”paşaport de vaccinare” şi a altor privilegii asociate, în Uniunea Europeană, pentru persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19.

Potrivit surselor dpa, Comisia Europeană este favorabilă emiterii unui document care să fie pe cât posibil precis şi recunoscut în toate state statele UE.

Documentul ar trebui să precizeze numele persoanei vaccinate, tipul vaccinului, ţara şi data în care i-a fost administrat şi să contribuie la urmărirea eventualelor efecte adverse.

Comisia va susţine, totuşi, că eventualele privilegii acordate persoanelor vaccinate – precum posibilitatea de a intra în restaurant sau accesul mai facil la călătoriile de vacanţă – ar trebui lăsate la latitudinea statelor membre.