Lockdown în Madrid înainte de Crăciun

Capitala Spaniei se închide înainte de Crăciun, Franţa va desfăşura o campanie de teste rapide în şcoli, iar în Italia, după câteva zile de declin, cresc din nou contaminările cu noul coronavirus.

20 nov. 2020, 21:12
Lockdown în Madrid înainte de Crăciun
Lockdown în Madrid

Lockdown în Madrid în perioada 4 – 13 decembrie. Guvernul regional din Madrid va închide graniţele cu celelalte regiuni ale Spaniei între 4 şi 13 decembrie pentru a opri transmiterea Covid-19. Circulaţia va fi permisă numai din motive de urgenţă, scrie ANSA, citând El Pais.

„Vrem ca lucrurile să meargă cât mai bine, având în vedere apropierea Crăciunului”, a spus adjunctul ministrului Sănătăţii din Spania, Antonio Zapatero.

Lista ţărilor pentru care se impune carantina la revenirea în România a fost actualizată

Lockdown în Madrid. La rândul său, şeful guvernului regional, Isabel Díaz Ayuso, autorităţile vor să evite deplasările masive şi să dea un impuls pentru reducerii infecţiilor înaintea unei sărbători atât de importante cum este Crăciunul.

COVID-19 în Italia: După câteva zile de declin, cresc din nou contaminările cu noul coronavirus

În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 37.242 cazuri noi de coronavirus, cu aproximativ o mie mai multe faţă de joi. Au murit 699 într-o singură zi.

De la începutul pandemiei, în Italia 1.345.767 persoane au fost infectate, iar 48.569 au murit. Regiunile care au înregistrat cea mai mare creştere a cazurilor noi în ultimele 24 de ore sunt Lombardia (9.221) şi Campania (4.226) – ambele cu o creştere semnificativă faţă de joi – urmate de Piemonte (3.861) şi Veneto (3.468), conform Agenşiei ANSA.

După câteva zile de declin, incidenţa cazurilor pozitive urcă iar: a ajuns la 15,6% faţă de 14,4% joi. S-au făcut 238.077 teste, cu 12.000 mai puţine decât joi. În terapie intensivă sunt cu 36 de bolnavi mai mulţi decât joi, numărul total al acestora fiind de 3.748.

Lockdown în Madrid, Franţa va desfăşura o campanie de teste rapide în şcoli

Instituţiile de învăţământ secundar din regiunea pariziană vor participa începând de luni la o campanie masivă de testare rapidă prin teste antigen, în cadrul unei operaţiuni-pilot pentru personalul şi elevii care vor participa pe bază de voluntariat, relatează vineri agenţia EFE.

Operaţiunea va demara pe 23 noiembrie şi se va desfăşura pe parcursul mai multor săptămâni în circa 30 de instituţii de învăţământ din regiunea capitalei franceze.

Descoperirea cazurilor de COVID-19 prin această campanie va ”permite identificarea rapidă a purtătorilor virusului şi ruperea lanţurilor de infectare, pentru a proteja mai bine tinerii, familiile lor şi ansamblul comunităţii educaţionale”, explică Asociaţia Spitalelor Publice din Paris.

Campania cu teste antigen, al căror rezultat se obţine în 15-30 de minute, face parte din noua politică a guvernului francez de a extinde testarea populaţiei prin folosirea masivă a acestor teste, care au început să fie utilizate în Franţa de asemenea în alte medii prioritare, cum ar fi căminele de bătrâni sau aeroporturile.

În opinia asociaţiei menţionate, aceste teste rapide reprezintă un instrument puternic de combatere a pandemiei şi sunt complementare testelor PCR, considerate în continuare ca fiind teste de referinţă.

Însă din cauza saturării laboratoarelor care prelucrează testele PCR, guvernul de la Paris a sporit folosirea antigen, în special pentru cazurile simptomatice.

Franţa a instituit din 30 octombrie un nou lockdown pentru a combate răspândurea virusului, însă şcolile au rămas deschise. Dar din cauza infectărilor în rândul elevilor şi profesorilor, au fost până în prezent închise 20 de instituţii de învăţământ şi 222 de clase. Numărul noilor cazuri confirmate de COVID-19 în rândul elevilor a fost în ultima săptămână de 13.870, faţă de 12.487 în săptămâna precedentă, iar în rândul profesorilor de 2.011, faţă de 2.223.


loading...