LOCKDOWN prelungit a treia oară în Irlanda. Se introduc noi restricţii

Magazinele neesenţiale, barurile, restaurantele şi şcolile vor rămâne închise, prelungind măsurile restrictive până în luna martie.

26 ian. 2021, 22:45
LOCKDOWN prelungit a treia oară în Irlanda. Se introduc noi restricţii

Lockdown din nou!Irlanda va prelungi cel de-al treilea lockdown până la 5 martie şi va adopta pentru prima dată măsuri de carantină obligatorii pentru combaterea coronavirusului, a anunţat marţi premierul Micheal Martin, relatează AFP.

”Guvernul a decis să prelungească toate restricţiile actuale până la 5 martie pentru a reduce numărul de persoane infectate”, a declarat premierul irlandez jurnaliştilor. ”Mesajul adresat oamenilor pentru următoarele şase săptămâni este foarte simplu: rămâneţi acasă, nu călătoriţi”, a spus el.

Magazinele neesenţiale, barurile, restaurantele şi şcolile vor rămâne închise, prelungind măsurile luate la începutul lunii ianuarie într-o ţară care a înregistrat până acum 2.997 de decese cauzate de noul coronavirus la o populaţie de cinci milioane de locuitori.

Între timp, în afară de ”câteva excepţii”, ”oricine intră (în Irlanda) din străinătate va fi supus unei carantine obligatorii”, a indicat vicepremierul Leo Varadkar. El a explicat că, în majoritatea cazurilor, cei care vor sosi în ţară vor putea să intre în carantină la domiciliu, dar că ”acest lucru va fi obligatoriu pentru prima dată şi nu va mai fi cu titlu de recomandare”.

Pe de altă parte, toate persoanele care sosesc din Brazilia şi Africa de Sud vor fi supuse unei carantine obligatorii ”în unităţi speciale”, a adăugat premierul referitor la lockdown.

Pandemie coronavirus: peste 100.000 morţi în Marea Britanie. Germania vrea să interzică aproape total călătoriile. UE cere restricţii unitare
Persoanele din alte ţări şi care nu au un test negativ de mai puţin de 72 de ore vor trebui, de asemenea, să intre în carantină în hoteluri special organizate, a continuat el.

Călătoriile pe termen scurt, care nu necesită viză, din Africa de Sud sau America de Sud vor fi, de asemenea, interzise ”cel puţin” până la 5 martie, a indicat premierul Martin.

Pentru prima dată, aceste noi restricţii se vor aplica tuturor porturilor şi aeroporturilor din Irlanda, inclusiv celor din Irlanda de Nord.

Comisia Europeană a propus luni o actualizare a Recomandării Consiliului din octombrie anul trecut de coordonare a măsurilor care afectează libera circulaţie în Uniunea Europeană. Această actualizare face parte din eforturile permanente ale Comisiei de a asigura îmbunătăţirea coordonării şi a comunicării măsurilor legate de călătorii la nivelul UE.

” Având în vedere noile variante ale coronavirusului şi numărul mare de noi infectări în multe state membre, este necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesenţiale şi, totodată, să se evite închiderea frontierelor sau interdicţiile generale de călătorie şi să se garanteze funcţionarea neîntreruptă a pieţei unice şi a lanţurilor de aprovizionare”, arată comunicatul de presă al instituţiei. Prin urmare, sunt necesare acţiuni specifice suplimentare care să asigure o abordare coordonată a măsurilor de restricţionare a liberei circulaţii în interiorul UE.


loading...