Lockdown-ul a provocat un dezastru demografic. Numărul de nou născuţi în Italia a scăzut cu 22%

Numărul de nașterile în Italia, în luna decembrie - la exact nouă luni după ce țara a intrat în primul blocaj al Europei - au scăzut cu 21,6%, potrivit cifrelor dintr-un eșantion de 15 orașe publicate săptămâna aceasta de agenția de statistici ISTAT.

05 feb. 2021, 21:00
Lockdown-ul a provocat un dezastru demografic. Numărul de nou născuţi în Italia a scăzut cu 22%

Impactul pandemiei asupra demografiei italiene este mai mare decât s-a preconizat. Căsătoriile au scăzut cu mai mult de jumătate în primele 10 luni ale anului trecut, fapt pe care șeful ISTAT, Gian Carlo Blangiardo, l-a numit „un factor suplimentar în scăderea probabilă a nașterilor, în viitorul imediat”. Experții demografici au prezis o scădere dramatică a numărului de nou născuţi în toată Europa, pentru 2021, ca efect al restricţiilor impuse de pandemie. Un sondaj efectuat în cinci țări europene în timpul blocajelor din martie și aprilie a arătat că mulți oameni ţi-au anulat planurile de a avea copii.

Germanii și francezii au fost mai predispuși să spună că amînă luarea unei decizii în această privinţă, în timp ce italienii au fost mai predispuși să spună că și-au abandonat cu totul planurile. Anul trecut, Marea Britanie a înregistrat o scădere a importurilor de cărucioare pentru copii tmsnrt.rs/3cNiwsi, la cel mai scăzut nivel de când au început înregistrările în 2000. Deși datele sale nu sunt încă complete, oficiul german de statistici a declarat că 2020 este probabil primul an, după 2011, în care populația nu a crescut, atât din cauza nașterilor în scădere, cât și din cauza faptului că COVID-19 înseamnă că au imigrat mai puține persoane.

Citeşte şi Statistică şocantă! Femeile de culoare, de patru ori mai predispuse să moară în timpul sarcinii sau al nașterii

Cu toate acestea, există semne că unii dintre cei care au amânat să facă copii în 2020 ar putea să facă acest lucru în 2021. Vânzările de teste de sarcină și vitamine de sarcină în Germania au crescut în ultimele luni, potrivit unui sondaj efectuat pentru serviciul de știri farmaceutice Apotheke Adhoc. „Cu cât temerile economice sunt mai mari, cu atât impactul asupra ratei natalității este mai mare”, a declarat Martin Bujard, director adjunct la Institutul Federal pentru Cercetarea Populației din Germania. „Așadar, în țările în carebunăstarea minimizează impactul economic – precum Germania – ar putea exista un efect negativ mai mic”, mai spune acesta.

Totuşi, cea mai dramatică situaţie se înregistrează în Italia, unde numărul de nașteri în luna decembrie – la exact nouă luni după ce țara a intrat în primul blocaj al Europei – au scăzut cu 21,6%.

Citeşte şi Cel mai mic număr de nașteri din ultimii ȘAPTE ANI. Cu 30.000 de bebeluși mai puțini față de anul trecut