Locuințe mai scumpe din ianuarie 2024. Cu cât a fost majorat TVA-ul

TVA-ul la locuințe a fost modificat după apariția legii privind reforma fiscală. Guvernul a decis ca majorarea să fie una substanțială, de la 5% la 9%. De asemenea, potrivit legii, cei care vor să beneficieze de reducerea de TVA trebuie să îndeplinească unele condiții.

03 ian. 2024, 23:30
Locuințe mai scumpe din ianuarie 2024. Cu cât a fost majorat TVA-ul
Locuințe mai scumpe din ianuarie 2024. Cu cât a fost majorat TVA-ul

Noile modificări la TVA se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2024. Este bine de știut că anumite persoane pot beneficia în continuare de tariful redus, însă, concret, prețurile apartamentelor se vor scumpi după mărirea cotei de TVA. Cei care, până la finalul acestui an, încheie un contract și plătesc în avans pentru achiziționarea unei locuințe care respectă noile condiții vor putea plăti 5% TVA chiar dacă livrarea e în 2024.

Citește și: Lovitură dură pentru sălile de fitness. De la 1 ianuarie vor plăti un TVA de aproape 4 ori mai mare: „Mulți vor renunța la sport”

Locuințe mai scumpe din ianuarie 2024. Cât crește TVA-ul

Potrivit Legii 296/2023, cota de 9% ar urma să se aplice începând cu noul an. Legea se aplică numai pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice.

În ceea ce privește anexele gospodăreşti, ele sunt definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Cota redusă de 9% se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. În lege a fost actualizată și definiția pentru acest concept.

Condițiile cumulative pe care locuințele ar trebui să le bifeze pentru a beneficia de cota de TVA de 9% sunt:

  • acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
  • acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;
    sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar;
  • finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/ la intrare;
  • finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
  • instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
  • instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize.

Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.

Există și cazuri în care se mai poate beneficia de cota de 5%. Persoanele care au încheiat sau urmează să încheie oricând în anul 2023 acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei locuințe care se încadrează în parametrii descriși vor putea beneficia, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, de actuala cotă redusă de TVA de 5%.

Citește și: Majorarea TVA de la 5% la 9% a produselor bio loveşte puternic în micii producători: „Dacă eu scumpesc, nu mai vând. Dacă eu închid, mai câştigă statul ceva de la mine?”