Locuitorii din Bran, revoltaţi de deschiderea unui supermarket în centrul comunei: „Micile prăvălii vor rămâne fără clienți”

27 01. 2021, 19:42

Locuitorii din Bran, revoltaţi de deschiderea unui supermarket în centrul comunei. Aceştia spun că locația aleasă pentru construirea supermarketului Lidl nu ar face altceva decât să distrugă producătorii locali.

Locuitorii din Bran, revoltaţi de deschiderea unui supermarket în centrul comunei

Laurențiu Drăgan, director executiv al Asociației ”Bran-Moeciu-Fundata”,  precizează că locuitorii din Bran nu sunt de acord cu locaţia aleasă pentru deschiderea supermarketului.

”Nu am nicio problemă cu ideea de a ridica acest supermarket Lidl în Bran, însă locația aleasă nu este una de natură să aducă plusvaloare comunității noastre. Prin venirea în acea locație a supermarketului Lidl, va fi afectat tot sectorul comercial din centrul Branului, mai exact micile prăvălii din centru vor rămâne fără clienți.

Terasele, barurile din centru vor avea de suferit, pentru că turiștii vor alege să cumpere mult mai ieftin, iar micile afaceri locale din centru vor fi puternic afectate. Un lucru deloc de neglijat ar fi comparația cifrei de afaceri realizate de un magazin Lidl și cifra de afaceri a micilor negustori din centrul Branului, raportat la numărul de angajați.

Citeşte şi Drumuri închise în Constanţa din cauza viscolului. A fost emis RO ALERT

Cifra de afaceri a acestui supermarket este de câteva ori mai mare față de cifra de afaceri a majorității negustorilor din centrul Branului, luați la un loc. Lidl, probabil cu 20-25 de angajați, va realiza acea cifră de afaceri, pe când ceilalți comercianți ai Branului și celelalte afaceri locale din Bran folosesc chiar și 200 de angajați pentru a încerca măcar să atingă acea cifră de afaceri, dar cu siguranță nu ajung până acolo.

Diminuându-se afacerile din centrul Branului, vor fi afectate foarte multe familii de apariția supermarketului. Cei care lucrează în aceste mici afaceri locale vor trebui să își găsească locuri de muncă în altă parte. Probabil că vor migra către oraș.

Localnicii nu vor merge să lucreze la Lidl. Același fenomen s-a întâmplat, de altfel, și în Bușteni.

Vor aduce angajați din alte părți, ceea ce înseamnă că – sub aspectul locurilor de muncă – nu există plus-valoare pentru comunitatea noastră, apar doar deservicii. Sub aspect economic, așa cum spuneam, vor fi afectate foarte multe familii. Nu în ultimul rând, trebuie adusă în discuție mobilitatea urbană. Vor fi afectați nu numai locuitorii din Bran, ci și vecinii noștri din Fundata sau Moeciu, plus turiștii care se deplasează către acele zone. Riveranii vor avea mari probleme în ceea ce privește zgomotul, aglomerația etc.

Relocarea acestui supermarket Lidl – pentru un grup care a avut 9, 7 miliarde lei în 2019 – nu va fi o problemă prea mare. La intrarea în Bran ar fi spațiu suficient pentru a construi și, practic, ar fi la un kilometru de amplasamentul propus acum”, consideră Laurențiu Drăgan, director executiv al Asociației ”Bran-Moeciu-Fundata”, potrivit Gândul.ro. 

Citeşte şi Mihai Chirica, trimis în judecată. Primarul Iașului este acuzat de abuz în serviciu. USR îi cere DEMISIA

Reprezentant al Asociației Crescătorilor de Animale din zona Bran: „Producătorii tradiționali din zonă vor fi grav afectați”

Marian Iacobescu, reprezentant al Asociației Crescătorilor de Animale din zona Bran, consideră că producătorii tradiționali din zonă vor fi grav afectați de apariția acestui supermarket, fiindcă produsele tradiționale nu vor putea concura, niciodată, cu produsele ieftine aduse din import.

”În zona respectivă este o problemă cu construcția oricărui tip de supermarket. Eu reprezint Asociația Crescătorilor de Animale din zona Bran, iar pentru noi este cu atât mai greu, situația dificilă rezultată în urma pandemiei de coronavirus ne-a afectat întreaga activitate.

Iar acum resimțim o a doua presiune, ca să spun așa, din partea autorităților publice locale, cele care – din punctul meu de vedere – își doresc închiderea și dispariția concretă a crescătorilor de animale și a producătorilor locali din zonă. Asociația a depus nenumărate adresa la Primăria Bran, solicitând susținere, cu atât mai mult în această perioadă de criză medicală, când, economic vorbind, ne confruntăm cu mari dificultăți.

Din păcate, nimeni de acolo nu a vrut să țină cont de faptul că produsele noastre tradiționale, făcute după rețete vechi, cu ingrediente naturale, cu gust autentic, nu ar putea să concureze niciodată cu produsele ieftine și făcute din tot felul de ingrediente, produse vândute în supermarketuri.

Nu am găsit o înțelegere, iar dacă se merge înainte cu ideea deschiderii unui astfel de supermarket în Bran, atunci va fi distrusă, în mod clar, principala noastră piață de desfacere și, automat, se vor pierde și foarte multe locuri de muncă. Noi, spre exemplu, prin membrii Asociației, asigurăm locuri de muncă pentru mai mult de 200 de oameni, fiind unii dintre principalii angajatori.

Noi nu avem o problemă cu supermarketul și cu zona în are ar urma să fie amplasat, problema noastră este cu aceia care iau astfel de decizii, la nivel de autoritate locală, Primăria Bran, Consiliul Local… Noi ne așteptăm ca aceste autorități locale să fie punctul nostru principal de sprijin, nu să ne pună bețe în roate, chiar și involuntar. Când aduci un magazin care vinde totul ieftin și importat, îi omori exact pe producătorii locali, care sunt pe piața de acolo.

Și, dacă apare un supermarket, cu siguranță vor mai apărea două-trei în viitorul apropiat. Cei care ar trebui să ne ajute nu-și dau seama că noi suntem cei care păstrăm în viață tradițiile, în zonă, suntem sufletul Branului. Turiștii care vin în Bran nu au ca scop să vadă supermarketuri, ci să vadă frumusețile Branului, să mănânce produse tradiționale, brânza românească, cârnațul românesc, aceasta este experiența pe care și-o doresc.

Am tot încercat să vorbesc cu cei de la Primărie, pentru aș vrea să înțeleagă impactul pe care o astfel de decizie îl are, la nivelul comunității locale. Am fi vrut să mergem și noi la consultările care vor fi organizate pe acest subiect, la această discuție publică, numai că au limitat numărul de participanți – din cauza restricțiilor impuse de pandemie – la 25.

Eu aș fi vrut să fie prezenți toți membrii asociației noastre, să mergem acolo, să ne vadă față în față, să ne răspundă la întrebări și să ne privească în ochi, dacă tot doresc să ne distrugă. Și nici nu înțeleg de ce se grăbesc așa de tare organizeze această consultare publică în pandemie, ar putea să aștepte câteva luni, măcar vine vara și ne-am putea întâlni, într-un număr mai mare, în spațiu deschis, să vadă câți suntem, ce implicații sunt și să își asume consecințele deciziilor luate împotriva noastră. Se ne spună în față că ne dau pe noi la o parte în favoarea unor produse de import la preț redus”, solicită Marian Iacobescu, reprezentant al Asociației Crescătorilor de Animale din zona Bran.