Mihai Chirica, trimis în judecată. Primarul Iașului este acuzat de abuz în serviciu. USR îi cere DEMISIA

Primarul Iașului, Mihai Chirica, și fostul primar Gheorghe Nichita au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, fiind acuzați de abuz în serviciu. Primăria Iași nu s-a constituit parte civilă în proces, afirmând că nu s-a constatat niciun prejudiciu.

27 ian. 2021, 16:43
Mihai Chirica, trimis în judecată. Primarul Iașului este acuzat de abuz în serviciu. USR îi cere DEMISIA
Mihai Chirica, trimis în judecată. Primarul Iașului este acuzat de abuz în serviciu

Mihai Chirica a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Procurorii îl acuză că în 2013, pe când era viceprimar, Mihai Chirica ar fi întocmit caietul de sarcini pentru achiziționarea a patru autoturisme astfel încât acestea să nu poată fi cumpărate decât de la Skoda.

Liderul USR Iaşi, deputata Cosette Chichirău, afirmă că aşteaptă demisia primarului Iaşiului, Mihai Chirica, de la PNL, întrucât afectează credibilitatea Primăriei, după trimiterea edilului în judecată pentru abuz în serviciu.

”Mă aştept ca Mihai Chirica să demisioneze din funcţia de primar. Atâta vreme cât ocupă această funcţie, el afectează grav credibilitatea instituţiei. Pe bună dreptate, ieşenii se vor întreaba câtă încredere să aibă într-un primar trimis în judecată pentru fapte comise în calitate de viceprimar”, a scris pe Facebook liderul USR Iaşi, deputata Cosette Chichirău.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași susţin că în 2013 Mihai Chirica, Gheorghe Nichita, Tomorug Petru Dumitru, la data faptei director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, Florescu Dopina, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, şi Chișcă Costică – Eugen, la data faptei şef al Serviciului Administrativ din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, au demarat o procedură de achiziţie „nelegală”, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme.  Durata contractului a fost de patru ani.

Procurorii au reţinut că prin contractul respectiv s-a produs o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei.

În acea perioadă, Mihai Chirică era viceprimar al municipiului Iaşi și îl înlocuia în funcție pe primarul Gheorghe Nichita, care era reținut în altă cauză.

Potrivit procurorilor, în perioada februarie – mai 2013, Mihai Chirică „a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea” acestora prin leasing operaţional. În document au fost „inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, arată procurorii.

Gheorghe Nichita este acuzat că, în aceeași perioadă. a aprobat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 autoturisme şi a semnat în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi (în calitate de utilizator), contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

În prezent, Mihai Chirica este primar al Iaşului.

Citeşte şi: Incidente la ceremoniile dedicate Unirii Principatelor: Primarul Mihai Chirica, atacat cu iaurt

Fostul primar Gheorghe Nichita se află în închisoare după ce a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Citeşte şi: Gheorghe Nichita, fostul primar al Iaşiului, condamnat la 5 ANI şi 2 LUNI de închisoare în DOSARUL AMANTA


loading...