Locuitorii din zonele roşii nu mai au voie afară, după ora 7 seara. Isarelul a introdus cele mai severe restricţii, legate de Covid-19

Israelul va impune restricţii de circulaţie în 40 de zone 'roşii' unde noul coronavirus se răspândeşte cu rapiditate, în schimbul unor măsuri de izolare localizate, după ce numărul zilnic de infectări a atins săptămâna trecută un record de la izbucnirea pandemiei.

07 sept. 2020, 07:51
Locuitorii din zonele roşii nu mai au voie afară, după ora 7 seara. Isarelul a introdus cele mai severe restricţii, legate de Covid-19

Începând de luni, locuitorii din „zonele roşii” nu vor avea voie să iasă din casă în intervalul orar 19.00-05.00, se arată într-un comunicat transmis luni de guvern. Adunările de peste 10 persoane în spaţii închise şi de peste 20 de persoane în spaţii deschise vor fi interzise, iar şcolile vor fi suspendate. „Ştiu că aceste restricţii nu sunt uşoare, dar nu avem de ales, în actuala situaţie„, a spus premierul Benjamin Netanyahu.

Majoritatea zonelor roşii sunt oraşe sau cartiere arabe sau cu evrei ultrareligioşi. Trecerea de la măsuri de izolare localizate la noua strategie a fost anunţată joi de Netanyahu, în urma unei mari presiuni din partea unor primari furioşi. Într-o scrisoare către Netanyahu, primari ultrareligioşi au atras atenţia că s-au simţit „umiliţi de acesta şi au ameninţat că nu vor respecta măsurile de izolare introduse în anumite comunităţi scoase în evidenţă.

Citeşte şi Marea Britanie, record de infecţii cu Covid, după trei luni şi jumătate. Cazurile sunt preponderent în rândul tinerilor

Duminică, responsabilul guvernului pentru lupta împotriva coronavirusului, Ronni Gamzu, a declarat că a fost supus unor atacuri puternice în legătură cu planul său bazat pe un sistem de culori ca la semafor, care diferenţiază oraşele în ‘verzi’, ‘portocalii’ şi ‘roşii’, cele ‘roşii’, puternic afectate, urmând cel mai probabil să fie închise.

Rate ridicate de infectare, în Ierusalim

Arabii reprezintă circa 20% din populaţia de 9,2 milioane de cetăţeni ai Israelului, iar evreii ultrareligioşi, 22%. Nunţile cu numeroşi participanţi şi alte adunări mari, organizate prin încălcarea restricţiilor autorităţilor şi înregistrate în ambele categorii, ar fi jucat un rol-cheie în răspândirea coronavirusului în rândul respectivelor comunităţi. Însă Gamzu a recunoscut că şi condiţiile de viaţă din spaţiile aglomerate au contribuit la extinderea pandemiei. Cartiere arabe din Ierusalimul de Est şi cartiere cu creştini, musulmani, evrei şi armeni din Oraşul Vechi au, prin urmare, rate ridicate de infectări.

Numărul zilnic de infectări în Israel a atins miercuri un record de la începutul pandemiei, cu peste 3.000 de noi cazuri confirmate în 24 de ore. Peste 1.500 de noi cazuri au fost confirmate sâmbătă, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Bilanţul total de cazuri de la începutul pandemiei a ajuns la 130.000 în Israel, dintre care 1.012 decese.