Locul care este zguduit zilnic de cutremure! Numai luna asta au avut loc 500 de seisme. Guvernul ia în calcul evacuarea zonei

Un mic orășel din Italia este zguduit în mod constant de curtremure, iar locuitorii au început deja să fie îngrijorați. Guvernul planifică o eventuală evacuare a locuitorilor din zonă.

27 oct. 2023, 18:06
Locul care este zguduit zilnic de cutremure! Numai luna asta au avut loc 500 de seisme. Guvernul ia în calcul evacuarea zonei
Locul care este zguduit zilnic de cutremure! Numai luna asta au avut loc 500 de seisme. Guvernul ia în calcul evacuarea zonei

Viața din Pozzuoli, un oraș-port din apropierea Napoli, Italia, nu se concentrează pe fotbal, politică sau alte cancanuri, ci este dominată de frica care a cuprins locuitorii în urma unei serii de cutremure cauzate de un super-vulcan, conform informațiilor oferite de Reuters.

Citește și: Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a zguduit Taiwanul. Cutremure mici şi în România

În ultimele săptămâni, guvernul a făcut planuri pentru o eventuală evacuare în masă a zecilor de mii de persoane care locuiesc în zona extinsă cunoscută sub numele de Campi Flegrei.

Din această regiune ies vapori sulfuroși care conferă un aspect suprarealist și o fac să fie o atracție pentru turiști. Locuitorii s-au obișnuit cu mirosul, vapori sulfuroși și cu micile mișcări seismice. În luna septembrie, au avut loc peste o mie de cutremure, majoritatea fiind de intensitate mică.

Cu toate acestea, un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade, înregistrat la data de 27 septembrie, cel mai puternic din ultimii 40 de ani în această regiune vulcanică, a provocat îngrijorarea că ar putea declanșa ceea ce oamenii de știință numesc o „criză seismică”, ce ar fi pentru prima dată de la începutul anilor 1980.

Cutremurul de 4,2 grade și cele aproximativ 500 de cutremure mai mici înregistrate în octombrie au crescut nivelul de îngrijorare printre locuitori.

Printre aceştia se numără Annamaria Scardi, mamă a doi adolescenţi. „Chiar şi cele mici (cutremurele) ne fac să ne temem”, a spus ea. „Suntem îngrijoraţi pentru că (ar trebui) să fugim. Dar unde să ne ducem? Unde? Asta-i situaţia. Suntem la limită”, a spus ea.

Conform experților, nu există o amenințare imediată legată de o erupție vulcanică, dar sunt îngrijorați de faptul că activitatea geofizică provoacă ridicarea și coborârea solului, ceea ce ar putea duce la destabilizarea clădirilor.

Guvernul, care a discutat această problemă în ședința de cabinet din această lună, ar lua măsuri de evacuare doar dacă oficialii din cadrul Protecției Civile determină că structurile sunt în pericol de prăbușire.Aceste deformări ale solului, cunoscute sub numele de bradisism, sunt generate de umplerea sau golirea camerelor de magmă la adâncime.

Atunci când a avut loc o criză similară acum patru decenii, aceasta a durat câțiva ani și a dus la evacuarea temporară a 40.000 de locuitori din Pozzuoli, orașul natal al actriței Sophia Loren.

„Familia mea e împărţită… Eu vreau să rămân, dar soţia mea şi copiii caută o casă în zona Castel Volturno”, a declarat Vincenzo Russo, cu referire la o localitate situată la aproximativ 30 de kilometri distanţă spre nord.

„Noaptea, când dormi, coşmarul e mereu acolo. Uiţi de situaţie, stai pe canapea, apoi simţi cutremurul. Unele sunt mari, altele mici. Ieri, de exemplu, au fost două cutremure mici, înainte de prânz”, a spus el.

Recent, într-o după-amiază, Angelo Prezzini şi prietenii lui, adunaţi în curtea unui club pentru pensionari pentru a juca cărţi, aşa cum fac aproape în fiecare zi, au avut o viziune mai optimistă. Prezzini, în vârstă de 78 de ani, a declarat că va sfida orice ordin de evacuare, în timp ce Luigi Ilardi, în vârstă de 66 de ani, a spus: „Ne-am obişnuit. Eu sunt obişnuit cu ele (cutremurele, n.r.) de la 13 ani”.

Citește și: Patru cutremure în România, în decurs de câteva ore. Seismele s-au resimțit în mai multe orașe din țară