Locul din România care i-a șocat pe cercetători! Aici oamenii trăiesc peste 100 de ani. Nea Gică n-a fost la doctor de ani de zile: „Mă țiu bine”

Există un loc în România unde oamenii au reușit să descopere secretul longevității. Cercetătorii au fost șocați să afle care este metoda pe care o folosesc. La 101 ani, Nea Gică este un exemplu pentru noi toți.

07 feb. 2024, 11:43
Locul din România care i-a șocat pe cercetători! Aici oamenii trăiesc peste 100 de ani. Nea Gică n-a fost la doctor de ani de zile: „Mă țiu bine”
Locul din România care i-a șocat pe cercetători! Aici oamenii trăiesc peste 100 de ani. Nea Gică e un exemplu: „Mă țiu bine”

Există un loc la noi în țară, care a reușit să îi uimească pe cercetători, Aici, trăiește Nea Gică, un român harnic, care la cei 101 ani ai săi, este încă în putere. Aici, oamenii trăiesc mult peste medie, motiv pentru care comuna din Buzău a ajuns în atenția tuturor. La Mânzălești există 40 de persoane care au peste 90 de ani. Toată lumea este sănătoasă tun, iar Nea Gică susține că munca este cea care i-a făcut să fie atât de longevivi.

Citește și: Când este cel mai indicat să faci duș, dimineața sau seara. Recomandările specialiștilor

Bătrânul de 101 ani a muncit toată viața. Chiar și acum dă cu sapa și nu se ferește de niciuna dintre muncile gospodărești. Nu se plânge niciodată și nu a mai fost la doctor de ani de zile. Uneori îl mai dor picioarele, însă aste nu-l oprește din treburile sale. Secretele care îi țin în putere ar fi munca zilnică, traiul cumpătat și credința că toate necazurile sunt trecătoare.

10 pogoane de teren cu livezi, fânețe și pădure, o casă cu grădină, 3 grajduri, 2 șuri și un hambar, de toate are grijă nimeni altul decât  Nea Gică , în vârstă de 101 ani, cel mai vârstnic locuitor al comunei Mânzălești.

„Poftiţi încoace! Nu prea aud bine eu! Mă țiu bine, da”, a spus Nea Gică.

Bătrânelul se trezește la 6 dimineața și își face de lucru prin grădină, chiar dacă a dat zăpada. Nu cumpără aproape nimic de la magazin. Are cămara plină de conserve și dispune de carne și ouă proaspete. Nea Gică nu are de gând să plece din vârful dealului.

„Eu m-am păstrat bine pentru că n-am băut, n-am fumat, mi-am făcut treburile, de mâncat am mâncat bine. Vin pe la mine prieteni, bem câte o ţuică, facem câte un chef.”

Aflată pe Valea Slănicului, la poalele unui munte de sare, comuna Mânzălești se remarcă printr-un număr foarte mare de persoane longevive.

„Avem 40 de locuitori peste 90 de ani, ceea ce reprezintă un procent de 2%, foarte mare în comparaţie cu 0,5% care este procentul național”, a declarat Viorica Iancu, secretar la Primăria Mânzălești.

Fenomenul alătură Mânzăleștiul din Buzău altor cinci zone din lume cunoscute pentru longevitatea locuitorilor, cum ar fi Ikaria din Grecia sau Okinawa din Japonia.

Cei care trăiesc atât de mult au obiceiuri de viață sănătoase, fac mișcare, se alimentează corespunzător, sunt cumpătați, au vicii puține, sunt apropiați de familie și gestionează bine stresul.

O femeie din Mânzălești a împlinit recent 91 de ani, în timp ce alta, chiar dacă a suferit un AVC, așteaptă împlinirea vârstei de 102 ani.

Asociația Ținutul Buzăului dorește să aducă mai mulți turiști pe Valea Slănicului, pentru a învăța câte ceva despre echilibrul și hărnicia care le asigură longevitatea celor de aici, scrie sursa citată.

Citește și: Diana are nevoie de ajutor! Adevărații eroi sunt printre noi: „Sunt crunte și groaznice aceste momente”. De ce sumă are nevoie ca să se facă bine