Locul din România unde cazarea este gratuită, iar experienţele trăite sunt unice. Poţi dormi pe paie, în paturi de lemn, ca în vremea transhumanţei

România este o ţară pitorească, dar asta nu este o noutate nici pentru români, nici pentru străinii la urechile cărora ajunge această informație și vin să se convingă cu propriii ochi. Celor mai mulţi dintre noi nu le este de ajuns o viaţă ca să viziteze fiecare colţişor al României.

23 iul. 2022, 10:33

Locul din România care oferă cazare gratuită. În topul celor mai spectaculoase destinaţii turistice se află zona din Munţii Parâng traversată de Transalpina, cea mai înaltă şosea din România. Cu o lungime de 138 km, Transalpina face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba şi străbate patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba.

Locul din România care oferă cazare gratuită

De-a lungul drumului, se găsesc o mulţime de stâne. Ciobanii îi ademenesc pe turiști cu specialităţile locului: bulz ciobănesc cu brânză de burduf pregătit la grătar și tocan de oaie. Amatorii de experienţe inedite au şi posibilitatea să înnopteze la stâna Ştefanu, cea mai renumită stână de pe Transalpina, să doarmă pe paie în paturi de lemn, ca în vremurile în care se făcea transhumanță, și să îmbrace haine vechi de peste un secol, potrivit observatornews.ro.

Citeste si Top 5 cele mai pitoreşti locuri din România. Merită vizitate măcar o dată în viaţă

Într-o epocă a tehnologiei avansate, reîntoarcerea la traiul simplu al înaintaşilor, la natură, la mâncarea deloc sofisticată dar peste măsură de gustoasă atrage ca un magnet. Mulţi sunt turiştii care poposesc la stâni pentru a se bucura de toate aceste lucruri de mult uitate.

Experienţe unice pentru cei care înnoptează la stână

Unii au chiar curajul să încerce experienţa înnoptării la stână, departe de confortul cu care sunt obişnuiţi. Turiştii care aleg să trăiască această experienţă sunt foarte încântați: văd cum se mulg oile, cum se face brânza, iar atunci când frigul le intră în oase, se încălzesc cu cojoacele ciobanilor.

Citeste si Locul din România unde se întâmplă miracole pentru sănătate. Ce afecţiuni sunt tratate în „oaza de sănătate” veche de 100 de ani

Aici există şi un muzeu de ii și obiecte tradiționale şi îţi poţi face poze în cojoacele ciobăneşti.

Cum se prepară tocanul de oaie

Tocanul de oaie este un produs ciobănesc din carne de oaie, fiartă în propriul seu, fără alte condimente sau legume adăugate. Se prepară din minimum o jumătate de oaie, tocată mărunt, pusă la fiert în seul ei, topit în prealabil; se prepară cu os, căci osul îi dă savoare.

Se adaugă apă de izvor la fierbere și sare grunjoasă, dar fără a amesteca, și se lasă ca sarea să pătrundă în voie.

Fiind preparat în seu propriu, la răcire se sleieşte (de aceea trebuie mâncat cald).