Locurile de cazare pentru persoanele fără adăpost, ocupate în proporţie de 70% în Capitală

În prezent, centrele destinate persoanelor fără adăpost din Capitală sunt disponibile în proporție de 30%, a anunțat, luni, șeful Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, Cosmina Simiean Nicolescu, subliniind importanța asigurării unor îngrijiri medicale de urgență în spitale pentru anumite cazuri.

12 dec. 2016, 17:59
Locurile de cazare pentru persoanele fără adăpost, ocupate în proporţie de 70% în Capitală

Pentru această iarnă, la nivelul Capitalei sunt disponibile aproximativ o mie de locuri pentru persoanele fără adăpost, distribuite atât la nivelul sectoarelor municipiului București, cât și la nivelul Primăriei Generale. În acest moment, capacitatea de primire este ocupată în proporție de circa 70%. Numai pe parcursul serii trecute au fost înregistrate 317 persoane în adăposturile municipale. În această perioadă, principala problemă cu care ne confruntăm este multitudinea mare de cazuri în care persoane fără adăpost se află sub influența alcoolului, ceea ce îngreunează primirea lor în adăposturi și menținerea unui climat civilizat în aceste facilități, precum și lipsa unor îngrijiri medicale de urgență care să poată fi acordate în adăposturi, drept pentru care încercăm să lucrăm cu spitalele bucureștene aflate în subordinea municipalității pentru a rezolva urgențele medicale, urgențele de tip terapie intensivă ale acestor persoane„, a precizat ea, la finalul Comandamentului de iarnă, convocat la sediul PMB.

De asemenea, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu, a declarat că centrele existente la nivelul Capitalei nu sunt suficiente pentru a găzdui toate persoanele fără adăpost care apar la un anumit moment.

Apar câteva situații particulare și reiterez rugămintea față de Administrația Spitalelor să aloce un număr de paturi în fiecare spital aparținând Primăriei pentru acele persoane care au halena alcoolică și nu sunt primite în adăposturi, pentru acele persoane care au afecțiuni cronice, acutizate sau mai puțin acutizate, care nu se pot servi singure și care ar trebui duse într-un spital, nu într-un adăpost, unde spațiul este deja foarte aglomerat„, a spus ea.

În cadrul comandamentului, un reprezentant al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București a precizat că, în urmă cu o lună, ASSMB a cerut fiecărui spital să amenajeze un salon special pentru a putea primi persoane fără adăpost cu urgențe medicale.

Directorul executiv al Direcției Utilități Publice a PMB, Magdalena Iuga, a precizat că în Capitală prognoza meteo indică o răcire a temperaturii, dar și precipitații.

În dimineața zilei de marți, 13 decembrie, temporar vor cădea precipitații, în jur de șase litri pe metru pătrat, iar vântul se va intensifica atingând temporar la rafală viteze de 50 — 55 km/oră. La început vor fi precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, apoi, cel mai probabil între orele 2,00 și 8,00, va ninge frecvent și viscolit. Estimăm că este posibil să se depună un strat de zăpadă de până la 3,5 centimetri. Vremea se va răci accentuat în cursul nopții de luni spre marți, temperatura minimă se va situa în jurul valorii de zero grade, iar pe parcursul zilei de marți maxima termică va fi de 0 — 2 grade. În noaptea de marți spre miercuri, temperatura va coborî până la minus 7, minus 5 grade — mai scăzut la periferia orașului„, a declarat ea.

Citeşte şi VINE IARNA, măsuri de urgenţă în Capitală. Firea: Acţiunile de deszăpezire trebuie să fie anul acesta exemplare