LOL, OMG sau WBY! Ce ascund prescurtările folosite pe net

Te întrebi ce scrie ore în şir pe laptop sau pe telefonul mobil. Şi, când încerci să tragi cu ochiul la monitor, nu pricepi o boabă! Prescurtări, simboluri, cuvinte din limba engleză - un limbaj încifrat pentru un părinte care nu este foarte familiarizat cu internetul. Oare ce are de ascuns?

22 apr. 2014, 07:04
LOL, OMG sau WBY! Ce ascund prescurtările folosite pe net

Vei constata, poate cu surprindere (şi, sigur, cu o mare uşurare), că cele mai multe mesaje sunt total inocente – pur şi simplu, comunicarea pe internet cere viteză, iar prescurtările îndeplinesc această cerinţă. Deşi intră în joc, într- o oarecare măsură, şi plăcerea copiilor de “a-şi apăra intimitatea”, discutând cu amicii lor într-o “limbă păsărească” inaccesibilă părinţilor.

Iată ce înseamnă cele mai frecvente prescurtări folosite de ei pe internet.

  • “lol”: unii părinţi au avut surpriza să vadă aceste cuvinte scrise chiar de către un profesor, pe teza sau pe extemporalul copilului lor. Spirit tânăr, probabil, cadrul didactic a încercat să se exprime în stilul elevilor săi. “Lol” este prescurtarea expresiei din limba engleză “lough out loud”, în traducere: “e comic, hohote de râs”. Deci lucrarea nu va primi o notă mare.
  • “omg”: copilul tău nu vorbeşte despre… organisme modificate genetic (nu s-a inspirat de pe eticheta vreunui produs alimentar), ci foloseşte exclamaţia “Oh my God!” – “Doamne, Dumnezeule!”.
  • “cmf” înseamnă “Ce mai faci?”, “lma”: “La mulţi ani”, “nb”: “Noapte bună”, “dc”: “De ce?”, “10X” sau “thnx”: “mulţumesc”, “2nte”: “la noapte”, “gtg” sau “g2g”: trebuie să plec”, “gg”: “bine jucat”, “imy”: “mi-e dor de tine”.
  • “COD 9” sau “PAW”, sau “POS”, sau “P911” înseamnă “părinţii se uită” sau “atenţie, părinţi în preajmă”.

Crezi că e prea mic pentru un sentiment atât de mare? Dacă găseşti în mesajele lui “bf”, “gf” sau “wby”, ai dovada clară că te-ai înşelat, acestea însemnând “iubit”/ “iubită”. În plus, “ilo” sau “Yobb:X” înseamnă “te iubesc”.

Sursa: libertatea.ro