Londra cere urgent informaţii de la Teheran despre arestarea unui bărbat cu dublă cetăţenie, britanică şi iraniană

Londra a cerut "de urgenţă" informaţii Teheranului cu privire la arestarea unui bărbat cu dublă cetăţenie, britanică şi iraniană, şi a unei studente iraniene, angajată la British Council, a anunţat miercuri Ministerul de Externe britanic. 

03 mai 2018, 11:31
Londra cere urgent informaţii de la Teheran despre arestarea unui bărbat cu dublă cetăţenie, britanică şi iraniană

Mahan Abedin, analist de politică iraniană, care conduce grupul de cercetare Dysart Consulting, este al doilea cetăţean cu dublă cetăţenie iraniană şi britanică arestat în Iran, în mai puţin de o lună.d

„Solicităm de urgenţă date autorităţilor iraniene după informaţiile privind arestarea unui cetăţean cu dublă cetăţenie britanică şi iraniană”, a declarat o purtătoare de cuvânt al ministerului britanic, potrivit unui comunicat.

Aras Amiri, studentă iraniană care locuieşte în Marea Britanie şi lucrează la British Council, a fost, de asemenea, arestată în timp ce se afla în vizită la familia sa în Iran, potrivit organizaţiei Dysart Consulting, care se ocupă de schimburi educaţionale şi relaţii culturale.

„Ştim că unul dintre angajaţii noştri a fost arestat în Iran în timpul unei vizite private la familia sa”, a declarat o purtătoare de cuvânt, citată de agenţia britanică Press Association. Ea a precizat că British Council nu are reprezentanţă în Iran.

În ultimii ani, mai multe persoane au fost închise în Iran, care nu recunoaşte dubla cetăţenie.

Cel mai mediatizat caz este cel al lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o angajată a Fundaţiei Thomson Reuters arestată în 2016 şi condamnată la cinci ani de închisoare pentru participarea la demonstraţii împotriva regimului iranian în 2009, ceea ce ea neagă.

Abbas Edalat, un militant pacifist şi profesor de ştiinţe informatice la Imperial College din Londra, este arestat din 15 aprilie, potrivit Centrului de apărători ai drepturilor omului în Iran (CHRI), al cărui sediu se află în New York.