Londra ridică nivelul de ALERTĂ TERORISTĂ pentru Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor

Guvernul britanic a ridicat miercuri la 3, pe o scară până la 5, nivelul de alertă antiteroristă în legătură cu Irlanda de Nord, relatează AFP. Măsura vizează Anglia, Scoția și Țara Galilor, în timp ce în Irlanda de Nord alerta antiteroristă este deja de câțiva ani ridicată la nivelul 'grav'.

11 mai 2016, 15:49
Londra ridică nivelul de ALERTĂ TERORISTĂ pentru Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor

Ministrul de Interne britanic, Theresa May, a justificat această măsură prin ”amenințarea persistentă reprezentată de activitatea republicană disidentă”. ”Acest lucru semnifică faptul că există o mare posibilitate de atac terorist”, a adăugat ea.

Armata Republicană Irlandeză (IRA) a a anunțat în 2005 că a depus definitiv armele, dar grupări republicane disidente sunt suspectate că sunt active în continuare, potrivit Agerpres.

În luna martie, o grupare care se autointitulează ‘Noua IRA’ a revendicat un atentat cu bombă comis la Belfast și soldat cu moartea unui gardian de închisoare.

În aceeași lună, poliția britanică a descoperit o importantă ascunzătoare de arme și explozibili, într-un parc la 50 de kilometri nord de Belfast.

Referitor la terorismul internațional și amenințarea reprezentată mai ales de gruparea Stat Islamic, nivelul de alertă în ansamblul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost fixat la ‘grav’ din august 2014.