Londra şi Bruxellesul ar putea să ajungă la un acord asupra Brexitului

Uniunea Europeană şi Regatul Unit au progresat către un acord în vederea Brexitului şi ar putea să stabilească prevederile divorţului până luni, potrivit agenţiei americane Dow Jones, care citează diplomaţi, relatează Reuters.

09 oct. 2018, 20:25
Londra şi Bruxellesul ar putea să ajungă la un acord asupra Brexitului

Dow Jones precizează că Londra şi Bruxellesul şi-au redus divergenţele pe tema problemei cruciale a frontierei irlandeze, dar că există în continuare diferenţe.

Ministrul irlandez de externe Simon Coveney a confirmat, la Dublin, că negocierile s-au intensificat odată cu apropierea reuniunii Consiliului European prevăzut la 17-18 octombrie, la Bruxelles, şi că începutul săptămânii viitoare este important.

Însă el continuă să creadă că va fi necesar un consiliu extraordinar în noiembrie.

”Ceea ce ştim noi este că procesul negocierilor s-a intensificat săptămâna aceasta în vederea încercării de găsi o modalitatea de a avansa cu privire la «backstop»”, a declarat el referindu-se la ”plasa de siguranţă” propusă de Bruxelles cu scopul de a evita reimpunerea controalelor la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

”Însă presupun că noiembrie va fi probabil necesar”, a continuat el. ”Vom şti mai multe luni şi marţi”, a adăugat ministrul într-o conferinţă de presă.

Ministrul britanic al Brexitului Dominic Raab a evocat la rândul său, marţi, în Parlamentul britanic, o intensificare a negocierilor între Londra şi Bruxelles, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Franţa, precaută faţă de Brexit, suplimentează efectivele poliţiei de frontieră cu 700 de ofiţeri

”Am ştiut mereu că negocierile vor fi dure în faza finală. Acesta este un motiv în plus să ne păstrăm sângele rece, să rămânem hotărâţi şi concentraţi, iar eu rămân încrezător în capacitatea de a ajunge la un acord în această toamnă”, a declarat el.

”Consiliul din octombrie, de săptămâna viitoare, va fi desigur o etapă importantă, sperăm că va fi un moment în care vom face progrese”, a continuat Raab.

O reuniune a ”sherpa” – consilierii şefilor de stat şi de guverne europene – este prevăzută luni, la Bruxelles. Miniştrii de Externe ai Celor 27 se reunesc marţi, la Luxemburg, cu o zi înaintea deschiderii Consiliului European. Alte reuniuni vor avea, de asemenea, loc în zilele de dinainte.

Ieşirea regatului din uniune este programată la 29 martie 2019, la ora 23.00 GMT.


loading...