Londra şi Parisul semnează un acord de cooperare cu privire la imigraţii care vin în Europa

Parisul și Londra vor semna joi un acord cu privire la imigranți, din ce în ce mai numeroși la Calais, în nordul Franței, acord ce va viza în mod concret securitatea, lupta împotriva filierelor criminale de călăuze și ajutorul umanitar, a anunțat, marți, Ministerul de Interne al Franței. 

18 aug. 2015, 17:48
Londra şi Parisul semnează un acord de cooperare cu privire la imigraţii care vin în Europa

Acordul va fi semnat la Calais de către ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve și de omologul său britanic Theresa May. Cu această ocazie, cei doi responsabili se vor întâlni cu asociații și aleși locali, a adăugat ministerul francez într-un comunicat.

Acordul franco-britanic ‘prevede, pe de o parte, întărirea angajamentului comun pentru securitatea locului, lupta comună și fermă împotriva filierelor criminale de călăuze, de traficanți de carne vie și imigrației clandestine’, se precizează în comunicatului ministerului francez.

Pe de altă parte, acesta va conține ‘măsuri ce întăresc dispozitivul umanitar desfășurat la fața locului împreună cu asociații și aleși locali, în special în vederea protejării persoanelor cele mai vulnerabile’.

De la începutul lui august, Marea Britanie s-a angajat deja să majoreze cu 10 milioane de euro fondul creat în septembrie 2014 în vederea securizării portului Calais și care inițial prevedea o sumă 15 milioane de euro pentru trei ani.

Citeşte şi Număr RECORD de imigranţi la graniţele Uniunii Europene: 340.000 de persoane

Cei doi miniștri se vor deplasa spre tunelul de sub Canalul Mânecii, unde dispozitivele de securitate au fost întărite, pentru a-i descuraja pe imigranți. Potrivit grupului Eurotunnel, numărul de tentative a scăzut în mod semnificativ în ultimele nopți, ajungând la numai 100-200 în medie, după un vârf de 1.700 de tentative de intruziune care s-a înregistrat la 3 august.

Apoi, Bernard Cazeneuve se va deplasa în seara zilei de joi la Berlin, pentru o întrevedere cu omologul său german Thomas de Maiziere, pe marginea ‘politicii privind imigrația în Europa’, întrevedere ce va fi urmată de o declarație comună.

Europa încearcă să găsească un răspuns la creșterea numărului de imigranți ce sosesc pe coastele sale maritime. În iulie, numărul acestora a atins nivelul record de 107.500, o triplare în decurs de un an, potrivit cifrelor publicate marți de Agenția europeană pentru gestionarea cooperării operaționale la frontierele externe ale statelor membre ale Uniunii Europene (Frontex).