Loteria bonurilor fiscale a fost desfiinţată. OUG a fost publicată în Monitorul Oficial

Loteria bonurilor fiscale a fost desfiinţează după aproape şapte ani. Motivul este că nu mai reprezintă un mijloc eficient de combatere a evaziunii fiscale.

21 iun. 2022, 13:14
Loteria bonurilor fiscale a fost desfiinţată. OUG a fost publicată în Monitorul Oficial
Loteria bonurilor fiscale a fost desfiinţată

Loteria bonurilor fiscale a fost desfiinţată oficial. OUG 85/2022, care stabileşte desfiinţarea loteriei bonurilor fiscale, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Loteria bonurilor fiscale a fost desfiinţată

Această loterie consta în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani, persoanelor fizice rezidente şi nerezidente în România, deţinătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României.

Citeşte şi Salarii majorate, legea a trecut tacit de Senat. Un angajat poate primi între două şi patru salarii în plus pe an

“Având în vedere faptul că, faţă de condiţiile existente la data la care a fost reglementată organizarea Loteriei bonurilor fiscale, în prezent, operatorii economici din România sunt dotaţi cu aparate de marcat electronice fiscale, care au fost, în cea mai mare parte, conectate la sistemul informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi transmit zilnic informaţii privind încasările realizate de comercianţi, ceea ce permite administraţiei fiscale să identifice situaţiile de neconformare şi, totodată, selectarea eficientă a contribuabililor în vederea efectuării de controale operative în scopul combaterii evaziunii fiscale”, conform OUG 85/2022, publicată în Monitorul oficial nr. 594.

Loteria bonurilor fiscale a fost suspendata începând cu a doua jumătate a anului 2020 conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 153 din 3 septembrie 2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, precum şi pentru completarea unor acte normative, publicată în Momitorul Oficial nr. 817 din 4 septembrie 2020, potrivit Mediafax.

În plus, documentul prevede şi “faptul că nepromovarea prezentului act normativ ar avea consecinţe negative în sensul că ar conduce la cheltuirea nejustificată a resurselor bugetare necesare pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, tocmai într-o conjunctură economică şi politică ce reclamă administrarea prudentă a resurselor bugetare”.

Citeşte şi Sondaj IRES: Trei sferturi dintre români sunt îngrijoraţi de criza economică