LOTERIA BONURILOR FISCALE, schimbări majore. Se vor organiza mai multe tombole, pentru diferite domenii

Ministrul Finanţelor vrea să organizeze tombole pentru diferite zone din economie pentru a descuraja evaziunea fiscală. Între timp la extragerea organizată de Paşte s-au adunat 9.000 de câştigători.

21 apr. 2015, 05:52
LOTERIA BONURILOR FISCALE, schimbări majore. Se vor organiza mai multe tombole, pentru diferite domenii

Ministrul Finanţelor vrea să facă şi alte tombole, după succesul înregistrat la Loteria Bonurilor Fiscale. Pe lângă extragerea obişnuită, care se va organiza lunar, ministrul vrea şi câte o tombolă pentru diferitele ramuri din economie. Potrivit România TV, una dintre intenţii este organizarea de loterii ale bonurilor pentru fructe şi legume, evaziunea în acest domeniu fiind foarte mare.

„Abordarea clar trebuie schimbată. La un fond de premiere fix este clar că dacă sunt mulți câștigători, atunci câștigurile sunt mici. Trebuie să găsim o altă abordare pentru a stimula cu adevărat. Mergem poate pe categorii de câștig. În funcție de categorie să fie și câștigul acordat, cum este de exemplu, 6/49. E normal să fie o astfel de stimulare. Astăzi, din păcate, este o situație de acest gen. Sunt foarte mulți câștigători în această zonă și împărțim cei 1 milion lei la la câți vor depune până pe 13 mai și va fi un câștig destul de mic. Trebuie să facem o modificare la ordonanță și la modul de aplicare din luna iunie. Pentru aprilie, timpul este deja foarte scurt”, a spus Teodorovici. 

Citeşte şi LOTERIA BONURILOR FISCALE: Gabriela Vrânceanu Firea crede că se vor schimba mentalităţile

În ceea ce priveşte Loteria Bonurilor Fiscale, după extragerea din 13 aprilie au apărut deja 9.141 câştigători. Dacă toate bonurile vor fi declarate câştigătoare, banii ce vor fi alocaţi fiecărui bon vor fi de 109 lei brut, respectiv 91,56 lei rămaşi după impozitul de 16% pe câştiguri.

Totodată, Fiscul intenţionează să verifice toate casele de marcat care au emis bonurile câştigătoare, pentru a elimina tentativele de fraudă.

Ministrul Finanțelor a adăugat că o altă abordare a loteriei fiscale vizează orientarea către zonele unde evaziunea fiscală este ridicată.

„Cealaltă idee a loteriei fiscale este mergem pe zonele unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o propunere de a face, lunar, o astfel de tombolă a bonurilor fiscale venite din această zonă. Într-o lună să fie legumele și fructele, în alta băuturile alcoolice, de exemplu. (…) Mai este o idee ca la finalul unui an să putem discuta o deducere a cheltuielilor pe persoană fizică, cheltuieli care să provină dintr-o astfel de zonă unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o idee pe care o analizăm pentru a crea un astfel de mecanism. De exemplu, la finalul uni an persoana care vine cu bonul fiscal de pe zona de legume-fructe poate să aibă o deducere, un procent din cei 16% aplicat pe partea de venit. Tombola pe aceste domenii ar trebui să intre în vigoare din luna iunie-iulie cel târziu”, a mai afirmat Teodorovici.

Prima extragere la loteria bonurilor fiscale a avut loc în data de 13 aprilie, iar bonurile câștigătoare sunt cele emise în data de 7 februarie, cu valoarea cuprinsă între 6 lei și 6,99 lei. Posesorii acestor bonuri au la dispoziție 30 de zile pentru a le depune la ANAF in vederea participării la împărțirea premiului de un milion de lei aferent extragerii.

Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată și ocazional, de Sărbători.

Pentru extragere sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum și cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA.