Lovitură ca-n filme în Marea Britanie. Zece români au furat bijuterii de aproape un milion de lire

Un grup infracţional format din cetăţeni români a comis, în Marea Britanie, jafuri în valoare de un milion de lire sterline la magazine de bijuterii.

28 mart. 2013, 13:34
Lovitură ca-n filme în Marea Britanie. Zece români au furat bijuterii de aproape un milion de lire

După ce a jefuit mai multe magazine de bijuterii indiene şi turce, luate în vizor datorită cantităţilor mari de aur, gruparea a fost prinsă în flagrant în timp ce încerca să jefuiască un magazin în nordul Londrei, în septembrie, anul trecut. Unul dintre membrii grupului, Ovidiu Gabor, în vârstă de 25 de ani, le-ar fi spus poliţiştilor în timp ce era încătuşat „Nu-mi pasă, merg la închisoare ca în vacanţă”.

„Se pare că toţi au venit în această ţară cu unicul scop de a comite jafuri şi de a lua parte la acest complot. (…) Nu sunt persoane care au venit aici să muncească şi s-au reprofilat. Este o grupare organizată profesionistă, care a venit aici să jefuiască”, a declarat procurorul Jonathan Polnay, potrivit publicaţiei Daily Mail în ediţia electronică, citată de Mediafax.

Cătălin Paise, 19 ani, Puiu-Dănuţ Paunescu, 26, Marius Barbu, 25, Vasile Batarga, 23, Iulian Culba, 22, Ovidiu Gabor, 25, Ioan Gavrilit, 26, Constantin Irina, 30, Gheorghe Macovei, 23, şi Iulian Roman, 21 sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea, după ce au pledat vinovat pentru acuzaţia de jaf în grup organziat.

Modul de operare al cetăţenilor români a fost acelaşi în fiecare jaf. Un bărbat prezentabil, îmbrăcat în costum şi cu pălărie pe cap, suna la uşa magazinului de bijuterii, iar când i se deschidea, acesta îşi ştergea îndelung pantofii, ţinând uşa deschisă. Ceilalţi intrau în magazin purtând cagule şi echipaţi fiecare cu câte un baros, cu care spărgeau vitrinele şi furau tot aurul, după care fugeau peste liniile ferate, mizând pe faptul că poliţia nu se va aventura să îi urmărească pe şine, din cauza pericolelor.

Tribunalul Penal Central a audiat un poliţist care a declarat că a identificat zece români cu ciocane şi un topor pe un teren viran în Wembley, nord-estul Londrei, la 26 martie anul trecut. Ulterior aceştia au jefuit, în Wembley un magazin de bijuterii, prejudiciul ridicându-se la 511.287 de lire sterline (aproximativ 600.000 de euro). Deşi personalul a reuşit să declanşeze alarma, hoţii au reuşit să fugă, incendiind o maşină pentru a deturna atenţia publicului şi a serviciilor de intervenţie. Poliţia a recuperat ulterior haine aruncate de membrii grupului, care au fost confirmate în urma testelor ADN ca fiind ale lui Barbu, Macovei şi Gavrilit.

La 5 aprilie, aceştia au mai furat aur în valoare de 248.659 de lire sterline prin jafuri în Essex, poliţia recuperând ulterior trei genţi de voiaj cu haine şi bijuterii în valoare de 73.146 de lire sterline. La 25 august gruparea a mai dat o spargere cu un prejudiciu care se ridică la 341.545 de lire.


loading...