UPDATE: PNL şi-a ales conducerea: Lucian Bode – secretar general, Dan Motreanu – prim-vicepreşedinte, Virgil Guran – vicepreşedinte pe apărare

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi-a retras, vineri, candidatura de la funcţia de prim-vicepreşedinte în domeniul strategiilor politice. Anunţul a fost primit cu aplauze de delegaţii PNL la Consiliul Naţional.

27 mai 2022, 11:50
UPDATE: PNL şi-a ales conducerea: Lucian Bode – secretar general, Dan Motreanu – prim-vicepreşedinte, Virgil Guran – vicepreşedinte pe apărare

UPDATE

: Liderii PNL și-au ales conducerea. Lucian Bode devine astfel secretar general (606 voturi pentru și 40 anulate), Dan Motreanu prim-vicepreședinte (736 voturi pentru și 5 anulate), iar vicepreședinte pe apărare a fost ales Virgil Guran (459 voturi pentru; contracadidatul său, Virgil Chițac a avut 129 voturi pentru și 50 anulate).

După retragerea candidaturii lui Virgil Popescu, în cursa pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL în domeniul strategiilor politice a rămas doar europarlamentarul Dan Motreanu.

„Am stat să mă gândesc. Nu a fost deloc uşor să mă înscriu în cursă contra lui Dan Motreanu, un prieten alături de care am făcut campanie, unele le-am câştigat, altele le-am pierdut. Cred că este cel mai bine ca Dan să facă parte din conducerea partidului. Este un liberal mai vechi decât mine, a tras tot timpul la frâiele PNL. Te rog frumos să accepţi că-mi retrag candidatura”, a spus Virgil Popescu.

De asemenea, Ben Oni Ardelean şi Sorin Moldovan şi-au retras candidaturile la funcţia de vicepreşedinte în domeniul apărării şi siguranţei naţionale, iar în cursă au rămas Virgil Guran şi Vergil Chiţac.

Pentru funcţia de secretar general al PNL candidează Lucian Bode – ministrul Afacerilor Interne.

La Consiliul Naţional al PNL, preşedintele partidului, premierul Nicolae Ciucă, a declarat că liberalii garantează stabilitatea coaliţiei şi nu renunţă la niciunul dintre principiile partidului.

„PNL şi-a asumat responsabilitatea guvernării în momentele cele mai dificile prin care a trecut ţara, avem istorie şi suntem datori să construim un viitor pe măsură pentru noi şi mai ales pentru copiii noştri. Trebuie să împlinim dezvoltarea şi modernizarea României. Ne-am asumat responsabilitatea gestionării unor situaţii excepţionale fără precedent în istoria recentă a României şi am făcut faţă cu succes provocărilor în faţa cărora ne-am aflat. PNL îşi va asuma iniţiativa în ceea ce priveşte politicile publice şi le va duce în coaliţie. Trebuie să demonstrăm că suntem serioşi, că venim în coaliţie cu politici solide pentru continuarea investiţiilor, cu politici pentru antreprenori, pentru susţinerea antreprenorilor, cu politici de protejare a locurilor de muncă, precum şi cu politici de manifestare a grijei pentru toţi cetăţenii României. Garantăm stabilitatea coaliţiei şi nu renunţăm la niciunul dintre principiile liberale, trebuie să le dăm consistenţă prin politici publice. Am convingerea că PNL va depăşi orice obstacol prezent şi viitor apărut în drumul său spre cea de-a doua modernizare a României”, a spus Ciucă, la Consiliul Naţional al PNL care se desfăşoară la Poiana Braşov.

Citeşte şi: Rareş Bogdan, ultimatum pentru Florin Cîţu: „El apără sistemul bancar, nu înţelege că ce face este radical. Trebuie să depăşească şocul pierderii funcţiilor”

Nicolae Ciucă s-a referit la alegerile interne ce se desfăşoară vineri şi la importanţa acestora pentru stabilitatea partidului, dar şi a coaliţiei.

„Alegerile de astăzi sunt extrem de importante pentru noi, liberalii, întrucât ne completăm şi definitivăm echipa de conducere a partidului, echipă care împreună cu dumneavoastră, cu toţi membrii PNL, va trudi să pună în practică programul partidului. Astfel, ca să câştigăm încrederea electoratului trebuie să ne bazăm pe principiile meritocraţiei, reprezentativităţii, pe criteriile de competenţă politică, integritate şi profesionalism. Trebuie să avem organizaţii şi mecanisme de partid funcţionale, şedinţe cu decizii, lideri cu responsabilităţi clare şi o resursă umană competentă. PNL un partid orientat spre performanţă, ambiţios şi are datoria de întreprinde reforme pentru a reduce decalajul dintre România şi ţările din restul Europei”, a susţinut Ciucă.

La rândul său, Lucian Bode a prezentat la Consiliul Naţional al PNL, reunit la Poiana Braşov, obiectivele cu care candidează la funcţia de secretar general al partidului.

„Sunt onorat să fiu nominalizat pentru funcţia de secretar general al Partidului Naţional Liberal de către domnul preşedinte Nicolae Ciucă. Vă mulţumesc pentru încrederea acordată. Este o poziţie care mă responsabilizează enorm şi care implică foarte foarte multă muncă. Sunt pregătit pentru această şansă şi ştiu că vă am alături de acest drum al consolidării proiectului liberal. Doar împreună, uniţi şi solidari ne vom îndeplini cu succes obiectivele fixate. Viziunea mea asupra modului de funcţionare şi organizare a Partidului Naţional Liberal pleacă de la regula celor ‘3D’ – dezbatere, decizie şi disciplină”, a afirmat el.

Potrivit lui Lucian Bode, după alegerile din 2020, PNL a traversat „o perioadă internă zbuciumată”. „Dar, gata, este momentul calmării interne a partidului şi al resetării sale politice. A venit vremea să începem să construim. Ne-am rezolvat problemele interne şi acum trebuie să trecem cu toţii la treabă”, a adăugat ministrul de Interne.

Bode a susţinut că PNL este „singura forţă adevărată de dreapta şi cel mai mare partid din această parte a eşicherului politic”.

„Partidul Naţional Liberal trebuie să fie pregătit pentru victorii pe linie în 2024. Până atunci, avem de îndeplinit misiunea de a aduna sub sigla Partidului Naţional Liberal dreapta românească care rezonează cu viziunea şi principiile liberale”, a transmis el.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, veste bună pentru români. „După 6 luni, avem cea mai mare creştere economică din UE şi peste 90 miliarde de euro pentru dezvoltarea României”