Lovitură de stat eşuată în Sudan

O "tentativă de lovitură de stat" a fost dejucată în Sudan, a afirmat joi un reprezentant al Consiliului Militar la putere după căderea lui Omar al-Bashir în aprilie, în timp ce în următoarele zile va fi semnat cu protestatarii un acord asupra tranziţiei.

12 iul. 2019, 03:46
Lovitură de stat eşuată în Sudan

„Ofiţeri şi soldaţi ai armatei, precum şi membri ai Serviciilor naţionale de informaţii, printre care unii în retragere, au încercat să dea o lovitură de stat”, a declarat joi seară generalul Jamal Omar, la posturile naţionale de radio şi televiziune.

„Armata a reuşit să dejoace tentativa”, şi-a exprimat satisfacţia generalul Omar, adăugând că 12 ofiţeri şi patru soldaţi au fost arestaţi, dar fără să precizeze când a avut loc această tentativă.

O anchetă este în curs de desfăşurare pentru a stabili cine a organizat puciul, a precizat generalul.

Anunţul a fost făcut în timp ce la Khartoum avea loc o întâlnire între reprezentanţi ai Consiliului militar şi lideri ai protestatarilor pentru a finaliza termenii unui acord asupra tranziţiei.

„Este vorba despre o încercare de a bloca acordul încheiat între Consiliul Militar de Tranziţie şi Alianţa pentru Libertate şi Schimbare, care urmăreşte să deschidă calea realizării cererilor poporului sudanez”, a declarat generalul Omar.

Vineri, cele două părţi au anunţat că s-a ajuns la un acord legat de instanţa care va gestiona tranziţia într-o perioadă de circa trei ani. Acordul prevede că militarii vor prezida instanţa în primele 21 de luni, iar civilii în ultimele 18 luni.