Lovitură de stat eşuată în Turcia: Ankara rupe în două puternicul sistem de spionaj, MIT

Turcia prevede scindarea puternicului său serviciu de informații MIT în două entități, una pentru spionajul extern și cealaltă pentru supravegherea internă, măsură ce survine după tentativa de puci eșuată, a relatat cotidianul turc Hurriyet, citat de AFP, informează Agerpres.

02 aug. 2016, 14:47
Lovitură de stat eşuată în Turcia: Ankara rupe în două puternicul sistem de spionaj, MIT

Turcia prevede scindarea puternicului său serviciu de informații MIT în două entități, una pentru spionajul extern și cealaltă pentru supravegherea internă, măsură ce survine după tentativa de puci eșuată, a relatat cotidianul turc Hurriyet, citat de AFP.

MIT a fost foarte criticat după tentativa de puci din 15 iulie întreprinsă de către un grup de militari împotriva președintelui țării, Recep Tayyip Erdogan, și a guvernului său. Șeful statului și-a exprimat regretul îndeosebi în legătură cu întârzierile MIT în a-l informa, afirmând că cel care l-a pus la curent a fost cumnatul său.

Citeşte şi Guvernul turc a preluat controlul fabricilor şi şantierelor navale militare care erau în subordinea Statului Major al Armatei

Vicepremierul Numan Kurtulmus a declarat luni că o restructurare a serviciilor de spionaj turcești este ”în program”, după ce puterea islamo-conservatoare a efectuat deja o profundă remaniere în armată.

Citeşte şi Turcia, Decret de Stat: Au fost schimbaţi din funcţii 167 de generali

Potrivit Hurriyet, guvernul dorește crearea a două agenții de informații, una însărcinată cu informații externe și cealaltă cu supravegherea internă. Turcia s-ar inspira astfel din ceea ce există în Franța sau în Regatul Unit în acest domeniu.