Lovitură devastatoare pentru AUR. Partidul lui George Simion trebuie să îşi schimbe sigla şi ziua

Tribunalul București a respins cererea înaintată de George Simion și Claudiu Târziu, prin care doreau validarea deciziilor luate în cadrul Congresului AUR. Astfel, judecătorii au decis faptul că sigla AUR, care este similară cu harta României, nu este legală, dar, de asemenea nici ziua partidului, fixată pe 1 decembrie, nu este legală pentru că este în aceeași zi cu Ziua Națională a României.

28 sept. 2022, 15:07
Lovitură devastatoare pentru AUR. Partidul lui George Simion trebuie să îşi schimbe sigla şi ziua

Tribunalul a constatat că denumirea partidului, prevederile art. 2 al. 5 din statut care stabilesc că Ziua Oficială a Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) este 1 decembrie şi semnul permanent al partidului, care reproduce harta României extinsă în partea de est, astfel încât să cuprindă regiunile istorice româneşti aflate în prezent pe teritoriul altor state, nu respectă prevederile art. 5 al. 3 din Legea nr. 14/2003 care prevăd că denumirea integrală şi denumirea prescurtată, precum şi semnul permanent nu pot reproduce sau combina simbolurile naţionale ale statului român, ale altor state, ale organismelor internaţionale ori ale cultelor religioase în condiţiile în care denumirea oficială a statului este ,,România” iar art. 12 al. 2 din Constituţie prevede că ziua naţională a României este 1 Decembrie.

Prin urmare, alegându-şi ca zi oficială, ziua naţională care este simbol naţional, partidul nu a respectat, de asemenea, nici prevederile art. 3 al. 2 din Constituţie, nefiind admisibil ca simbolurile naţionale ale statului român să fie folosite pentru atragerea de capital electoral de către un partid, în condiţiile în care legea nu permite acest lucru. În concluzie, statutul modificat nu respectă ordinea de drept şi principiile democraţiei constituţionale, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 3 al. 1 din Legea nr. 14/2003, informează JustNews.ro.

Soluția a fost atacată de către liderii AUR, cei care au sesizat Curtea de Apel București.

Citeşte şi: Continuă scandalul între PSD şi George Simion. Alfred Simonis: „Nu sunt de acord că dacă îi răspunzi unui berbec aşa cum trebuie îi dai apă la moară”