Lovitură devastatoare pentru românii cu rate. ROBOR a înregistrat o valoare record pentru ultimii nouă ani

Ratele românilor vor crește după ce indicele ROBOR, folosit pentru calcularea dobâznilor variabile la creditele în lei, a urcat, joi, de la 4,68% la 4,70% şi a atins un nou maxim după nouă ani.

07 apr. 2022, 14:34
Lovitură devastatoare pentru românii cu rate. ROBOR a înregistrat o valoare record pentru ultimii nouă ani

ROBOR a înregistrat o valoare record pentru ultimii nouă ani. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

ROBOR a înregistrat o valoare record pentru ultimii nouă ani! Lovitură devastatoare pentru românii cu rate

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 4,70%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a crescut la 4,80%. Astfel, ratele românilor vor crește din nou, după ce Banca Națională a României a majorat dobânda-cheie de la 2,5% la 3%. În aceste condiţii, nu este exclus ca ROBOR să ajungă până la finalul acestui an la 6%!

Românii şi-ar putea amâna din nou ratele la bănci. Marcel Ciolacu: A fost discutat și cu băncile, s-a ajuns la un acord

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Lovitură pentru milioane de români. Cresc iar creditele. BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 3% de la 2,5%

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.