Lovitură DNA: Virginia Uzun – PSD, condamnată definitiv

Curtea de Apel Constanţa a decis să admită apelul declarat de DNA Constanţa împotriva sentinţei Tribunalului şi, rejudecând, a decis condamnarea Virginiei Uzun la o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

25 nov. 2020, 14:55
Lovitură DNA: Virginia Uzun – PSD, condamnată definitiv

Lovitură DNA: Fostul director al Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa Virginia Uzun a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Constanţa, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce a încheiat contracte cu o asociaţie pentru organizarea unor seminarii de formare profesională, serviciile nefiind însă prestate. Virginia Uzun fusese achitată de prima instanţă. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Instanţa a mai hotărât să-i interzică Virginiei Uzun dreptul de a ocupa o funcţie publică pe o durată de doi ani. De asemenea, ea este obligată să presteze o muncă în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile în cadrul Direcţiei de Gospodărire Comunală a Primăriei Constanţa sau la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

DNA, descindere la Spitalul Judeţean Sibiu. Procurorii ancheteză spaţiile destinate bolnavilor COVID
Lovitură DNA: Totodată, Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea lui Bogdan Coronea, preşedintele unei asociaţii care a organizat seminarii de formare profesională, la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Magistraţii au mai dispus desfiinţarea a 30 de certificate de participare la sesiunile de formare profesională (workshop) emise pentru 12 persoane din perioada 2-5 noiembrie 2017 şi pentru 18 persoane în 19 decembrie 2017.

Decizia instanţei este definitivă. Tribunalul Constanţa îi achitase anul trecut pe Virginia Uzun, pe Bogdan Coronea, pe Ghiulendan Raşid şi pe Carmen Aurelia Trentea Tatu, ultimele două persoane aflându-se în perioada respectivă în conducerea Serviciului Public de Taxe şi Impozite Constanţa.

Virginia Uzun a candidat la alegerile locale din acest an pentru Primăria Eforie din partea PSD, fiind învinsă de fostul primar, candidatul PNL, Robert Şerban.

Procurorii DNA Constanţa au stabilit că în perioada noiembrie – decembrie 2017, Virginia Uzun a îndeplinit cu încălcarea legii acte ce ţin de atribuţiile de serviciu în legătură cu derularea ilegală şi fictivă a două contracte încheiate între Serviciul Public de Impozite şi Taxe (S.P.I.T.) Constanţa, în calitate de achizitor, şi asociaţia reprezentată de Bogdan Coronea, în calitate de prestator, ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajaţii instituţiei publice.

„Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate şi plătite ilegal de către S.P.I.T. Constanţa, în condiţiile în care asociaţia reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională. Aceste aspecte au condus la efectuarea unor plăţi ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa şi totodată un folos necuvenit pentru asociaţia a serviciilor respective”, arăta DNA.

În acelaşi context, Bogdan-Andrei Coronea a emis, în calitate de preşedinte al asociaţiei, certificate de participare false, pentru 30 de persoane (inclusiv pentru Virginia Uzun, Ghiulendan Raşid şi Carmen Aurelia Trentea Tatu).

Lovitură DNA: Consilier de la Oficiul pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Caraş-Severin, reţinut de DNA după ce a fost prins în flagrant când primea 15.000 de lei de la un agricultor pentru a-i deconta ultimă tranşă de bani dintr-un proiect cu bani europeni

Un consilier de la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Caraş-Severin a fost reţinut de DNA pentru luare de mită, după ce i-ar fi cerut 5.000 de euro unui agricultor, adică jumătate din ultima tranşă de bani pe care acesta din urmă trebuia să-i primească într-un proiect cu fonduri europene. Consilierul a fost prins în flagrant când primea 15.000 de lei de la agricultor pentru a-i deconta acea ultimă tranşă.
Lovitură DNA: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 25 noiembrie, a inculpatului Martin Ianăş Niagu, consilier în cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Caraş-Severin (instituţie care gestionează finanţările europene din agricultură în plan judeţean), pentru luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada septembrie – 24 noiembrie 2020, în contextul unui control pe teren, Niagu i-ar fi cerut unui agricultor (martor în cauză) 5.000 de euro, reprezentând jumătate din banii pe care agricultorul trebuia să îi primească drept ultimă tranşă de plată în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene prin măsura „Tânărul Fermier”.

„În schimbul banilor, funcţionarul din instituţia care gestionează fonduri europene s-ar fi angajat să deconteze ultima tranşă de 10.000 de euro, iar în plus, a lăsat să se înţeleagă că, în caz de refuz, va face demersuri ca instituţia să considere că proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul să restituie toţi banii pe care îi primise anterior în cadrul proiectului”, spun procurorii DNA.

Ulterior, Niagu şi-ar fi diminuat pretenţiile la o treime din ultima tranşă, respectiv 3.350 de euro.

Marţi, Niagu a primit suma de 15.000 de lei de la agricultor pentru a-i deconta ultima tranşă aferentă proiectului finanţat din fonduri europene, el fiind prins în flagrant de procurori.

Inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

La flagrant au participat şi ofiţeri de poliţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie.


loading...