Lovitură dură pentru tehnocraţi. Zeci de mineri au plecat spre Bucureşti GALERIE FOTO

Publicat: Luni, 11 Aprilie 2016 08:47 // Actualizat: Luni, 11 Aprilie 2016 09:24 // Sursa: romaniatv.net

Minerii vin la proteste în Capitală, pe jos, ei vor merge peste 300 de kilometri din Gorj. Oamenii sunt nemulţumiţi că sediul Complexului Energetic Oltenia se mută în Bucureşti şi că 2.000 dintre ei vor fi daţi afară. Energeticienii şi ortacii s-au adunat la Rovinari şi au plecat în marş, potrivit România TV.

Minerii din Rovinari se îndreaptă, luni dimineaţa, spre localitatea Fărcăşeşti. În Rovinari, minerii au fost trimişi cu aplauze de localnici.

Citeşte şi Sute de angajaţi ai Minprest Rovinari vor fi concediaţi

Totodată, zeci de oameni din Rovinari s-au alăturat protestului. În grup se află şi vicepreședintele CJ Gorj, Robert Filip, și Florin Ungureanu, consilier local.

În jur de 200 de oameni au plecat spre Capitală. Unii dintre ei vor rămâne pe tot parcursul traseului, alţii s-au alăturat doar pentru acest moment.

Minerii şi-ai propus ca în fiecare zi să parcurgă câte 40 de kilometri, iar în acest ritm, peste 8 zile vor ajunge în Capitală, unde pregătesc un miting de amploare în faţa Guvernului. Ei s-au pregătit serios pentru acest marş de 320 de kilometri, iar noaptea vor dormi în corturi. Pe traseu, ei le vor explica oamenilor cum un megawatt se produce cu aproximativ 180 de lei, iar populaţia plăteşte acelaşi megawatt de patru ori mai mult.

Angajații Complexului Energetic Oltenia pregătesc un miting de amploare, în București, pentru a protesta împotriva concedierilor anunțate. Astfel, zeci de mineri din Gorj au plecat pe jos, luni, într-un marş de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la Bucureşti.

Minerii protestează faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi a sistemului energetic şi vor să depună mai multe memorii cu privire la disponibilizările de personal. În martie, compania a anunțat că are în vedere disponibilizarea a circa 2.000 de angajați, începând cu data de 1 iulie, potrivit planului de restructurare.

Dintre salariații vizați, 1.070 sunt pensionabili până la 31 decembrie 2019. Ceilalți provin de la UMC Husnicioara, SE Chişcani, Reprezentanţa Bucureşti, Sector Seciuri, Mina Tehomir şi alte categorii, inclusiv TESA.

"Marșul de 320 de kilometri al minerilor și energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu — Craiova — Slatina — Pitești — București este urmarea avalanșelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea țării unor interese străine și trădarea clasei politice a sistemului energetic național. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desființarea Academiei Române sau dispariția istoriei și a limbii noastre din școlile românești. Punerea în pericol a independenței energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecințe catastrofale, inimaginabile și iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia", preciza președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, într-un comunicat transmis la începutul lunii aprilie.

Citeşte şi Remus Borza: CE Hunedoara poate fi salvat doar dacă dăm afară jumătate dintre mineri

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile sale, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova — SE Craiova II și SE Ișalnița — vor intra în șomaj.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de către CEO, decizia a fost luată ca urmare a cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.

"Pentru perioada anului în care cererea de energie produsă pe bază de cărbune din sistem atinge cote minime, respectiv pentru lunile aprilie, mai și iunie 2016, s-a propus reducerea/întreruperea unor activități în fiecare dintre sucursalele/subunitățile CE Oltenia, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier. Ca urmare a reducerii/întreruperii unor activități, un număr de 270 salariați de la Sucursala Electrocentrale Craiova II și 370 salariați de la Sucursala Electrocentrale Ișalnița se vor afla la dispoziția angajatorului în perioada menționată și vor beneficia de o indemnizație de 75% din salariul de bază și sporul de vechime, conform prevederilor CCM (contractului colectiv de muncă) aplicabil al CE Oltenia", au precizat, pentru AGERPRES, oficialii CE Oltenia, în data de 16 martie 2016.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 apr 08:05
Răspunde | Votează email 0 email
TUDOR POPESCU
Abordarea facuta de Grigorescu e gresita din start. Asta se vede din componenta echipei si din modul ei de lucru.
1. Lipsesc ADMINISTRATORII DE SISTEM care sa evidentieze anomaliile pietii.
2. Lipsesc reprezentantii DEN care sa explice jocul puterilor in constructia curbei de sarcina
3. Lipsesc PROIECTASNTII COMPLEXEPLOR – cei care ar trebui sa stie integrarea acestora in mixul energetic .. Dan Gheorghiu e simplu proiectant de retele electrice la baza.
4. Corina insasi vine de pe la OMV .. Iar Victoras .. avocat.…
Raman sindicalistii care vor drepturi si directorii pusi de regula politic dintre lipitorii de afise electorale.
Cu Stanescu am discutat PERSONAL saptamana trecuta si …m-am lamurit.
MODUL DE LUCRU axat pe sedinte cu mese ,cu sticle cu apa si stixuri este exact ce e cel mai contraproductiv ... vorbesc multi , mult , incoerent si simultan . Rezulta exact EFICIENTA CVASIZERO
Va rezulta un ajutor de stat f.f.greu acceptat de Comisie.
VALEA VA MAI RAMANE IN AGONIE CATIVA ANI ….
Inutil am cerut lui Ciolos sa-si numeasca CONSILIER DE STAT pentru energie cu un document pe care il transmit la cerere oricui. Ardeleanul nostru crede ca se descurca singur si pe zi ce trece e tot mai singur
11 apr 09:08
... Minerii vin, luni, la proteste în Capitală, pe jos, ei vor merge peste 300 de...
11 apr 08:58
...nemulţumiţi că sediul Complexului Energetic Oltenia se mută în Bucureşti şi că 2.000 dintre ei vor fi daţi afară. Citește mai departe… Source: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8286
RON
04 Apr
noapte 4 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H