Lovitură financiară grea din Germania pentru Vladimir Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, miercuri seară, că a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz despre asistenţa în domeniul apărării, cooperarea în domeniul energiei şi "creşterea presiunii sancţiunilor" asupra Rusiei, transmite BBC.

12 mai 2022, 12:48
Lovitură financiară grea din Germania pentru Vladimir Putin

Germania ar putea face față unui boicot al importurilor de gaze rusești încă din iarna viitoare, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, relatează BBC.

Acesta a declarat joi pentru săptămânalul WirtschaftsWoche că Berlinul și-a intensificat eforturile pentru a-și reduce dependența de livrările de energie rusească, după invazia Moscovei în Ucraina la 24 februarie.

Cea mai grea lovitură pentru Vladimir Putin vine din Germania

Dar Habeck a adăugat că, cel mai probabil, Germania va fi în continuare dependentă în mare măsură de gazul rusesc până în 2024.

„Dacă avem instalații de stocare pline la începutul anului, dacă două dintre cele patru tancuri plutitoare de GNL (gaz natural lichefiat) pe care le-am închiriat sunt conectate la rețea și dacă facem economii semnificative de energie, putem, într-o oarecare măsură, să trecem peste iarnă dacă livrările de gaz rusesc se prăbușesc”, a declarat ministrul.

Zelenski, mesaj dur pentru armata lui Putin: „Vom avea acces la arme, muniţie şi echipamente moderne”

Ministrul german de finanţe a declarat că ţara sa se mişcă „cât mai repede posibil” pentru a se debarasa de energia rusească, dar „trebuie să avem răbdare”.

Siemens anunţă că se retrage de pe piaţa rusă

Conglomeratul industrial german Siemens a anunţat, joi, că se va retrage de pe piaţa rusă ca urmare a războiului declanşat de Moscova în Ucraina, relatează BBC. 

”Vom ieşi din Rusia printr-o reducere organizată a activităţilor”, se arată într-un comunicat postat, joi, pe contul de Twitter al companiei.

Simens a anunţat, anterior, în luna martie, că va sista derularea de afaceri, noi şi internaţionale, către Rusia, dar va continua activităţile locale de service şi întreţinere, asigurând în acelaşi timp ”aderarea strictă la sancţiuni”.

Potrivit unui comunicat de presă emis joi, ”sancţiunile internaţionale cuprinzătoare… afectează activităţile de afaceri ale companiei în Rusia, în special întreţinerea şi serviciile feroviare”.

Siemens a menţinut relaţii cu Rusia încă din anii 1850. Până de curând, compania germană a susţinut apropierea economică dintre Germania şi Rusia.