Lovitură grea pentru Angela Merkel în alegerile regionale. Partidul cancelarului german este în scădere

Alegerile regionale din Hesse au înregistrat un rezultat slab, dezamăgitor pentru cancelarul Angela Merkel, scrie presa străină, dar şi cea germană.

29 oct. 2018, 09:22
Lovitură grea pentru Angela Merkel în alegerile regionale. Partidul cancelarului german este în scădere

Uniunea Creştin-Democrată a obţinut 27% din voturi la scrutinul regional de duminică din landul Hesse, în scădere cu 10% faţă de alegerile anterioare, informează presa germană.

La rândul său, Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliţie al CDU, a înregistrat tot un rezultat slab, de numai 19,8% din sufragii, în timp ce extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD) a reuşit performanţa de a intra pentru prima oară în Parlamentul regional, după ce a obţinut 13,1% din sufragii. 

Citeşte şi Rezultat catastrofal în Bavaria: CSU a suferit un eşec istoric

Acesta este al doilea scrutin dezamăgitor după cel din Bavaria – fieful cancelarului şi al partidului său – care l-au văzut pierzând majoritatea absolută pe care a deținut-o timp de zeci de ani.

Această situație ar putea alimenta dezbaterea în partidul CDU cu privire la viitorul Angelei Merkel. Popularitatea cancelarului a scăzut constant, după decizia de deschidere a frontierelor Germaniei pentru migranţi, în perioada 2015 – 2016, lăsând astfel locul extremei drepte de a convinge electoratul că este mai bine ca Germania să nu mai primească şi chiar să limiteze numărul de migranţi din terţe ţări.

Partidul alternativ pentru Germania și-a triplat scorul la Hesse cu aproximativ 12% și va intra în ultimul parlament regional din Germania unde nu a fost încă reprezentat. În curând, cancelarul se va confrunta cu un test crucial la un congres al CDU la începutul lunii decembrie, unde se așteaptă să predea funcția de președinte al partidului.